Volkoren Pistolets
Recepten Gekneed deeg Gistbrood Kleinbrood Pistolets Volkorenbrood

Simpele volkoren pistolets

Heb je een recept gemaakt en wil je het delen? Dan nodig ik je uit om de link er bij te plaatsen, zo help jij met de promotie van deze website, bedankt!
Recept toepasbaarheid

Dit recept is qua hoeveelheid geschikt voor een standaard elektrische oven (standaard afmetingen). Wil je meer of minder maken? Dan kun je dit recept schalen door de rekenmachine te gebruiken. Op een pc/laptop klik je rechtsboven op ‘% > Gram‘. Op een mobiel apparaat kun je naar beneden scrollen. Daar zul je de rekenmachine vinden. Je kunt natuurlijk ook handmatig de gewenste portie berekenen op basis van de bakkersformule die onder het recept staat aangegeven. Bij broden uit een blik geef ik aan in welk blik ik ze gebakken hebt, je kunt dan een soortgelijke gebruiken of de inhoud aanpassen naar jouw eigen formaat bakblik.

Wil je zelf volkoren pistolets bakken? Met deze simpele volkoren pistolets kun je eindeloos variëren. Verwerkt er bijvoorbeeld een Duitse Kruidenmelange doorheen. Geef ze meer smaak door een deel van de bloem te verwerken in een Poolish of Biga, of gebruik eens een Pâte Fermentée. Je kunt er werkelijk alle kanten mee op! Een keer suiker in je brood geen probleem? Voeg dan nog een 1% kristalsuiker toe voor een nog knapperige korst.

Ik gebruikte 800 gram volkorenmeel voor 16 pistolets (2 bakplaten).

Volkoren basispistolets

Recept door Rémon
Bereiding & Wachten ≈

3

uur 
Baktijd ≈

23

Minuten

INGREDIËNTEN

  • 800 gram Volkoren Tarwemeel (Ik gebruikte GLX van Holland Meel)

  • 544 gram Water

  • 14,4 gram Zout

  • 8 gram Instant Gist

  • 16 gram Zachte roomboter

Instructies

  • Alle ingrediënten tot een soepel deeg kneden.
  • Zet het deeg weg voor de bulkrijs.
  • Wanneer de bulkrijs klaar is stort je het deeg, verdeel je de deegstukken en bol je op (voorvormen).
  • Na het rusten vorm je het deeg tot pistolets (zie video onder het recept).
  • Wanneer het deeg klaar is met rijzen snij je het deeg met een lame of scheermesje in (over de gehele lengte of twee lange sneden naast elkaar).
  • Bak het brood met stoom op 230 graden (tot het deeg niet meer rijst), laat de stoom ontsnappen en bak verder tot het brood gaar is en de gewenste kleur heeft.

Recept video

BAKKERSFORMULE

  • 100% Volkoren Tarwemeel (Ik gebruikte GLX van Holland Meel)
  • 68% Water
  • 1,8% Zout
  • 1% Instant Gist
  • 2% Zachte roomboter
Delen:

Foutje gevonden?

Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.

Soortgelijke berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *