Simpele volkoren pistolets
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
- Wat kun je verwachten?
- Wat is verschil tussen meel en bloem?
- Welke soort bloem of meel gebruik je voor het bakken van brood?
- Wat is een bakkersformule en hoe pas je het toe?
- Wat hydratatie?
- Wat de ‘ideale’ hydratatie voor jouw bloem of meel?
- Welke soorten gist zijn er en hoe gebruik je ze?
- Wanneer is een deeg goed gekneed?
- Waar en bij welke temperatuur laat je deeg of brood rijzen?
- Wat is voorvormen en hoe doe je dit?
- Wanneer is brood klaar is om te bakken?
- Hoe warm bak je het brood en welke ovenfunctie gebruik je?
- Waarom en hoe bak je met stoom?
- Wanneer is brood gaar? (binnenkort beschikbaar)
Heb je een recept gemaakt en wil je het delen? Dan nodig ik je uit om de link er bij te plaatsen, zo help jij met de promotie van deze website, bedankt!
Recept toepasbaarheid
Dit recept is qua hoeveelheid geschikt voor een standaard elektrische oven (standaard afmetingen). Wil je meer of minder maken? Dan kun je dit recept schalen door de rekenmachine te gebruiken. Op een pc/laptop klik je rechtsboven op ‘% > Gram‘. Op een mobiel apparaat kun je naar beneden scrollen. Daar zul je de rekenmachine vinden. Je kunt natuurlijk ook handmatig de gewenste portie berekenen op basis van de bakkersformule die onder het recept staat aangegeven. Bij broden uit een blik geef ik aan in welk blik ik ze gebakken hebt, je kunt dan een soortgelijke gebruiken of de inhoud aanpassen naar jouw eigen formaat bakblik.
Wil je zelf volkoren pistolets bakken? Met deze simpele volkoren pistolets kun je eindeloos variëren. Verwerkt er bijvoorbeeld een Duitse Kruidenmelange doorheen. Geef ze meer smaak door een deel van de bloem te verwerken in een Poolish of Biga, of gebruik eens een Pâte Fermentée. Je kunt er werkelijk alle kanten mee op! Een keer suiker in je brood geen probleem? Voeg dan nog een 1% kristalsuiker toe voor een nog knapperige korst.
Ik gebruikte 800 gram volkorenmeel voor 16 pistolets (2 bakplaten).
Inhoudsopgave
Volkoren basispistolets
3
uur23
MinutenINGREDIËNTEN
Instructies
- Alle ingrediënten tot een soepel deeg kneden.
- Zet het deeg weg voor de bulkrijs.
- Wanneer de bulkrijs klaar is stort je het deeg, verdeel je de deegstukken en bol je op (voorvormen).
- Na het rusten vorm je het deeg tot pistolets (zie video onder het recept).
- Wanneer het deeg klaar is met rijzen snij je het deeg met een lame of scheermesje in (over de gehele lengte of twee lange sneden naast elkaar).
- Bak het brood met stoom op 230 graden (tot het deeg niet meer rijst), laat de stoom ontsnappen en bak verder tot het brood gaar is en de gewenste kleur heeft.
Recept video
BAKKERSFORMULE
- 100% Volkoren Tarwemeel (Ik gebruikte GLX van Holland Meel)
- 68% Water
- 1,8% Zout
- 1% Instant Gist
- 2% Zachte roomboter
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.