Simpele volkoren pistolets
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Gewichten zijn waar nodig afgerond op basis van de onderliggende bakkersformule. Dat zorgt ervoor dat je de ingrediënten gemakkelijk op een gewone weegschaal kunt afwegen.
Wil je zelf volkoren pistolets bakken? Met deze simpele volkoren pistolets kun je eindeloos variëren. Verwerk er bijvoorbeeld eens een Duitse Kruidenmelange doorheen. Geef ze meer smaak door een deel van het meel te verwerken in een Poolish, of gebruik eens een Pâte Fermentée. Je kunt er werkelijk alle kanten mee op!
Een keer suiker in je brood geen probleem? Voeg dan nog eens 1% kristalsuiker toe voor een nog krokantere korst. Een pistolet hoort natuurlijk eigenlijk van Tarwebloem te zijn, het liefste van een Franse T65. Deze volkoren variant is een extra bewuste keuze, maar heeft niet de meer ‘luchtige’ structuur van de witte pistoletjes of ‘Petit Pains’.
Ik gebruikte 800 gram volkorenmeel voor 16 pistolets (2 bakplaten).
Heb je een steen of steel in huis? Voor een nog mooier resultaat bak je daar het brood op!
Volkoren basispistolets
3
uur23
minutenINGREDIËNTEN
Instructies
- Alle ingrediënten tot een soepel deeg kneden.
- Zet het deeg weg voor de bulkrijs.
- Wanneer de bulkrijs klaar is stort je het deeg, verdeel je de deegstukken en bol je op (opbollen).
- Na het rusten vorm je het deeg tot pistolets (zie video onder het recept).
- Wanneer het deeg klaar is met rijzen snij je het deeg met een lame of scheermesje in (over de gehele lengte of twee lange sneden naast elkaar).
- Bak het brood met stoom op 230 graden (tot het deeg niet meer rijst), laat de stoom ontsnappen en bak verder tot het brood gaar is en de gewenste kleur heeft. Totale baktijd ongeveer 18 tot 20 minuten.
Receptvideo
BAKKERSFORMULE
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Fantastische recepten en bereiding. Vakmanschap ten top. Goede uitleg en volledig. Duidelijke filmpjes.
Ik heb veel complimenten mogen ontvangen na het bakken van de pistolets.
Heerlijke verse broodjes gelijk aan die van de echte bakker wanneer ze nog warm over de toonbank gaan.
Dank voor het compliment Wim, leuk om te lezen dat ze zo in de smaak vielen!