Simpele witte pistolets
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Gewichten zijn waar nodig afgerond op basis van de onderliggende bakkersformule. Dat zorgt ervoor dat je de ingrediënten gemakkelijk op een gewone weegschaal kunt afwegen.
Zelf simpele witte pistolets bakken
Wil je zelf witte pistolets bakken? Met deze simpele witte (Nederlandse) pistolets kun je eindeloos variëren. Verwerk er bijvoorbeeld eens Italiaanse kruiden in. Geef ze meer smaak door een deel van de bloem te verwerken in een Poolish, of gebruik eens een Pâte Fermentée. Je kunt er werkelijk alle kanten mee op! Een keer suiker in je brood geen probleem? Voeg dan eens 1% kristalsuiker toe voor een nog krokantere korst.
Receptenbundel zachte en krokante broodjes – 4 recepten
Receptenbundel zachte en krokante broodjes – 4 recepten als afdrukbare PDF.
- Afgestoken vloerbroodjes – 12 stuks
- Witte pistolets – 8 stuks
- Zachte bruine puntjes – 12 stuks
- Zachte witte bollen – 12 stuks
Slechts € 3,95 – direct in huis, onbeperkt afdrukken & vies maken is dus geen probleem!
BAKKERSFORMULE
- 100% Tarwebloem (Ik gebruikte Franse T65)
- 63% Water
- 1,8% Zout
- 1% Instant Gist
- 2% Zachte roomboter
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Hoi Rémon,
In het recept staat “Maak de pistolets nog lekkerder en gebruik 30% van de bloem en 30% van het water voor een Poolish!”, maar de Poolish bestaat toch altijd uit gelijke delen bloem en water? Als je 30% van de bloem gebruikt is dat in dit geval 240 gram bloem (800×30%) en 30% van het water is dan 151,2 gram water (504×30٪). Dan gebruik je dus meer bloem dan water in je Poolish. Of lees ik het verkeerd?
Groet, Jorien
Hoi Jorien,
Het klopt dat een Poolish uit gelijke delen bloem en water bestaat. Als ik over percentages van ingrediënten spreek, dan heb ik het over percentages in de vorm van een bakkersformule. De bakkersformule voor deze broodjes bestaat o.a. uit 100% tarwebloem en 63% water. Als je 30% van beide gebruikt gaat er bij het einddeeg dus nog de overige 70% bloem en 33% water. Met andere woorden. Als ik 30% bloem van 800 gram neem, dan is één procent 8 gram. Dan doe ik 8*30=240. Voor water is diezelfde 8*30=240 van toepassing. Dan gaat er op het einddeeg nog 8*70=560 gram bloem en 8*33=264 gram water. Zie ook: https://bakkerijremon.nl/wat-is-een-bakkersformule-en-hoe-kan-ik-het-toepassen/ & https://bakkerijremon.nl/formules-voor-ervaren-bakkers/
Groet, Rémon
Aha! Duidelijk, bedankt voor de snelle uitleg. Fijn die formules, ik hou van formules 🙂 Kun je gewoon uitgaan van een hoeveelheid bloem en de rest uitrekenen. Morgenochtend dus pistoletjes bij het ontbijt.
Hallo Rémon!
Hoe lang bakken we de pistolets ongeveer in de oven van 230 graden aub?
Alvast bedankt!
Tot een kerntemperatuur van 95c+. Afhankelijk van het formaat zal dat ongeveer 15 tot 22 minuten zijn. Meten = weten. 🙂
Ik ben het recept nu aan het bereiden met mijn laatste restje T65 bloem en hoop dat ze er net zo lekker uit gaan zien als hier op de foto.
Wat ik graag bij een recept vermeld zie is of de oventemperatuur geld voor boven en onderwarmte of hetelucht: ik bak vanwege mijn oven enkel met hetelucht (baksels branden bij mij anders erg gauw aan, oventemperatuur is zonder hetelucht niet heel goed verdeeld)
Hoi Kris, boven het recept staat het kennisartikel: ‘Hoe warm bak je het brood en welke ovenfunctie gebruik je?’. Daar staat alles aangegeven, ook de ovenfunctie > https://bakkerijremon.nl/het-bakken-van-je-brood-hoe-warm-en-welke-manier/.
Rémon, Wat doe je als je geen stoomoven hebt maar wel een hetelucht oven?
Zet je dan water in de oven en zo ja wanneer haal je die dan uit.
Hoe maak je uw pistolets met whole grain, whole wheat from Montana ( Farms & Bakery)
Geen nummers geen identificatie..
Alsook 504 gram water, is dat 2,1 cups?
Dank u
Zie over het bakken met stoom de volgende pagina: https://bakkerijremon.nl/waarom-en-hoe-kun-je-brood-bakken-met-stoom/. Voor volkoren pistolets staat hier een recept: https://bakkerijremon.nl/simpele-volkoren-pistolets/, gebruik daarvoor een whole wheat flour. Bij brood bakken wegen we alles en gebruiken we geen theelepers, eetlepels of cups. Die zijn niet betrouwbaar en consistent. Daarmee kun je dus ook niet (goed) rekenen.
Rémon
Waar kan ik eigelijk vinden hoelang de bulkrijs is en de tweede rijs?
Deze specificeer ik nooit gezien dit voor iedereen zal verschillen i.v.m. de deeg- en omgevingstemperatuur. In plaats daarvan specificeer ik visuele indicaties.
Rémon
Hallo Rémon,
Hoelang moeten de pistolets rusten na stap 3?Of bedoel je in stap 4 het rusten de bulkrijs?
Alvast bedankt!
Gr Amélie
Heyhoi,
Dat hangt er een klein beetje vanaf hoe ‘behendig’ je opbolt. Meestal is het na een minuut of 20/25 voldoende ontspannen.
Bakze!
Oke super bedankt voor je snelle antwoord!