Witte pistolets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 Reacties

 1. Hoi Rémon,
  In het recept staat “Maak de pistolets nog lekkerder en gebruik 30% van de bloem en 30% van het water voor een Poolish!”, maar de Poolish bestaat toch altijd uit gelijke delen bloem en water? Als je 30% van de bloem gebruikt is dat in dit geval 240 gram bloem (800×30%) en 30% van het water is dan 151,2 gram water (504×30٪). Dan gebruik je dus meer bloem dan water in je Poolish. Of lees ik het verkeerd?
  Groet, Jorien

  1. Hoi Jorien,

   Het klopt dat een Poolish uit gelijke delen bloem en water bestaat. Als ik over percentages van ingrediënten spreek, dan heb ik het over percentages in de vorm van een bakkersformule. De bakkersformule voor deze broodjes bestaat o.a. uit 100% tarwebloem en 63% water. Als je 30% van beide gebruikt gaat er bij het einddeeg dus nog de overige 70% bloem en 33% water. Met andere woorden. Als ik 30% bloem van 800 gram neem, dan is één procent 8 gram. Dan doe ik 8*30=240. Voor water is diezelfde 8*30=240 van toepassing. Dan gaat er op het einddeeg nog 8*70=560 gram bloem en 8*33=264 gram water. Zie ook: https://bakkerijremon.nl/wat-is-een-bakkersformule-en-hoe-kan-ik-het-toepassen/ & https://bakkerijremon.nl/formules-voor-ervaren-bakkers/

   Groet, Rémon

 2. Aha! Duidelijk, bedankt voor de snelle uitleg. Fijn die formules, ik hou van formules 🙂 Kun je gewoon uitgaan van een hoeveelheid bloem en de rest uitrekenen. Morgenochtend dus pistoletjes bij het ontbijt.

 3. Ik ben het recept nu aan het bereiden met mijn laatste restje T65 bloem en hoop dat ze er net zo lekker uit gaan zien als hier op de foto.
  Wat ik graag bij een recept vermeld zie is of de oventemperatuur geld voor boven en onderwarmte of hetelucht: ik bak vanwege mijn oven enkel met hetelucht (baksels branden bij mij anders erg gauw aan, oventemperatuur is zonder hetelucht niet heel goed verdeeld)

 4. Rémon, Wat doe je als je geen stoomoven hebt maar wel een hetelucht oven?
  Zet je dan water in de oven en zo ja wanneer haal je die dan uit.
  Hoe maak je uw pistolets met whole grain, whole wheat from Montana ( Farms & Bakery)
  Geen nummers geen identificatie..
  Alsook 504 gram water, is dat 2,1 cups?

  Dank u