Stol met rozijnen en spijs
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Een luxe stol (of meerdere stolletjes) met rozijnen, spijs en speculaaskruiden. Bij dit brood niet gekozen voor een extra vulling van noten of fruit. Ook heb ik de poedersuiker ter decoratie weggelaten. Hoofdzakelijk omdat dit op was. Je kunt het brood mooi decoreren door het met gesmolten boter te besmeren wanneer het uit de oven komt. Daarna kun je het bestrooien met poedersuiker.
Inhoudsopgave
Stol met rozijnen en spijs
3
uur40
minutenDit brood heb ik gebakken in een combi-magnetron (ik had nog geen ‘echte’ oven). Deze stolletjes passen samen op 1 standaard bakplaat.
Ingrediënten
- Hoofddeeg
500 gram Tarwebloem (ik gebruikte Smaragd Patent van Holland Meel)
250 gram Volle melk
65 gram Ei (Ongeveer één L, maar weeg af)
9 gram Zout
6 gram Instant Gist
25 gram Roomboter
40 gram Margarine
7,5 gram Speculaaskruiden
- Rozijnen vulling
437,5 gram Gewelde rozijnen (drooggewicht)
- De spijs
125 gram Amandelmeel (ik gebruik dit amandelmeel)
125 gram Kristalsuiker
35 gram Ei
Instructies
- Meng een avond voordat je de stol wilt gaan bakken het amandelmeel, de kristalsuiker en het ei door elkaar tot een spijs. Vorm dit tot en bal en verpak het in huishoudfolie. Leg het daarna in de koelkast.
- Wel een avond voordat je de stol wilt gaan bakken de rozijnen ongeveer 15 minuten in lauwwarm water. Laat vervolgens goed uitlekken en verpak in een schone theedoek.
- Op de dag van het bakken meng je de bloem, melk, ei, Zout, speculaaskruiden, boter, margarine en het Gist door elkaar. Laat ongeveer een kwartiertje rusten en kneed samen tot een soepel deeg.
- Meng vervolgens de rozijnen door het deeg. Duw een deel van de rozijnen in het deeg. Snij het deeg met je deegkrabber door en leg dit bovenop het andere deeg. Ga net zolang door tot alle rozijnen mooi in het deeg zijn verwerkt, probeer niet te veel te kneden, anders kunnen de rozijnen kapot gaan. Het deeg mag een best plakkerig zijn na het mengen van de rozijnen. Dit komt tijdens de rijs goed.
- Laat het deeg rijzen tot ongeveer in volume is verdubbeld.
- Bestuif en stort het deeg. Deel eventueel op en vorm voor tot een bal. Probeer zoveel mogelijk de rozijnen onder een laagje deeg te krijgen. Ze verbranden dan niet in de oven. Laat 20 minuten afgedekt rusten.
Een voorbeeld van een deeg waar de rozijnen niet goed door het deeg zaten (links) en een deeg waar de rozijnen mooi bedekt zijn met een laagje deeg. - Haal je spijs uit de koelkast en vorm tot een worst.
- Bestuif de deegbal (mooie kant is nu boven) draai het om zodat de minder mooie kant naar boven komt (dit is de plakkerige kant, bestuif niet). Duw het deeg tot een cirkel. Duw het midden bijna helemaal plat zodat je spijs er in de lengte in past. Te lange spijsworst gemaakt? Duw hem dan weer wat in elkaar zodat je aan weerskanten wat ruimte over hebt.
- Pak het spijs in tussen het deeg. Je krijgt nu een soort halve maan, die overal ongeveer even dik is. Dek af en laat ongeveer 20/30 minuten rijzen. Het deeg moet wel wat gerezen zijn maar hoeft niet te verdubbelen in volume of door de ‘druktest’ te komen.
- Verwarm de oven voor op 250 graden. Smeer melk of ei over je stol. Wanneer voorverwarmd en je het brood in de oven zet draai je de temperatuur terug naar 180 graden. Bak (zonder stoom) ongeveer 35/40 minuten. Wanneer het brood gaar is bestrijk je het met zachte/gesmolten boter en bestrooi je het eventueel met poedersuiker. Laat afkoelen voordat je gaat snijden.
Notities
BAKKERSFORMULE
- Hoofddeeg
- 100% Tarwebloem (ik gebruikte Smaragd Patent van Holland Meel)
- 50% Volle melk
- 13% Ei
- 1,8% Zout
- 1,2% Instant Gist
- 5% Roomboter
- 8% Margarine
- 1,5% Speculaaskruiden
- Rozijnen vulling
- 87,5% Gewelde rozijnen
- De spijs
- 25% Amandelmeel (ik gebruik dit amandelmeel)
- 25% Kristalsuiker
- 7% Ei
Veel hulp ontvangen? Geef wat terug!
Is de informatie die je op mijn website kunt vinden ook waardevol voor jou? Heeft het ook jou geholpen of heb je weer nieuwe dingen geleerd? Is het kwartje gevallen waardoor je nu weet waarom iets mis ging? Wil je mij bedanken? Door een donatie te doen geef je wat terug voor de tijd, energie en passie die ik in deze website steek.
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Over advertenties: Ik probeer ze zo min mogelijk te laten storen tijdens je bezoek. Ik heb ze wel nodig om deze website te kunnen onderhouden.