Mijn brood…?

Binnen de ‘Mijn brood…?’ categorie bespreek ik vragen die je wellicht kunt hebben over je zelfgebakken brood, over het deeg, over het rijzen, het bakken en het vormen. Eigenlijk kan ik het hier hebben over alle mogelijke vragen die je maar kunt hebben over brood of alles wat er mee te maken heeft.

Formules voor ervaren bakkers: werken met soorten voordeeg, kookstukken en desem

Formules voor ervaren bakkers: werken met soorten voordeeg, kookstukken en desem

Wanneer je gaat werken met een voordeeg zoals een poolish of biga, je een (meel)kookstuk wilt toepassen of desem wilt gebruiken in plaats van ‘commerciële gist’ zul je vaak even wat moeten rekenen. In alle gevallen verreken je de ingrediënten die in bijvoorbeeld het voordeeg zitten met het hoofddeeg (einddeeg/uiteindelijke deeg). Je kunt ook een recept dat uitgaat…

Hoe maak je afbakbrood of hoe bak je brood voor?

Hoe maak je afbakbrood of hoe bak je brood voor?

Hoe maak je afbakbrood? Natuurlijk ligt er afbakbrood in de winkel, maar wat is het precies en hoe kun je het zelf maken? Je eigen afbakbrood maken is niet lastig als je met een aantal dingen rekening houdt. Wat zijn de voor- en nadelen van afbakbrood maken, welke manieren zijn er nog meer? Waar kun…

Help, mijn brood zakt in, hoe komt dit en hoe kun je het voorkomen?

Help, mijn brood zakt in, hoe komt dit en hoe kun je het voorkomen?

Een brood dat inzakt tijdens het bakken is een erg vervelend fenomeen. Hier leer hoe je er mee omgaat en hoe je het in een vervolg kunt voorkomen. Soms zakt het brood in tijdens het rijzen, soms zakt het brood in tijdens het bakken. Een brood dat inzakt heeft altijd één hoofdoorzaak met meerdere factoren…

Welke soort bloem of meel gebruik je voor het bakken van brood?

Welke soort bloem of meel gebruik je voor het bakken van brood?

Voordat je bloem of meel gaat kopen Wanneer je brood gaat bakken heb je gluten nodig. Gluten ontstaan bij het samenkomen van glutenvormende eiwitten en vocht. Deze eiwitten komen voor in bepaalde graansoorten, vooral diverse Tarwerassen bevatten relatief veel gluten (denk aan ‘gewone’ Tarwe, Spelt, Durum of Khorasan (Kamut). Om te weten welke soort bloem…