Wat is…?

Binnen mijn ‘Wat is…?’ categorie bespreek ik verschillende termen die je over mijn hele website zult vinden. Een laagdrempelige uitleg over verschillende aspecten van het brood bakken.

Formules voor ervaren bakkers: werken met soorten voordeeg, kookstukken en desem
Veelgestelde vragen Begrippen Mijn brood...? Planning Voor de ervaren thuisbakker Wat is...?

Formules voor ervaren bakkers: werken met soorten voordeeg, kookstukken en desem

Wanneer je gaat werken met een voordeeg zoals een poolish of biga, je een (meel)kookstuk wilt toepassen of desem wilt gebruiken in plaats van ‘commerciële gist’ zul je vaak even wat moeten rekenen. In alle gevallen verreken je de ingrediënten die in bijvoorbeeld het voordeeg zitten met het hoofddeeg (einddeeg/uiteindelijke deeg). Je kunt ook een recept dat uitgaat…

Wat is de bulkrijs?
Basis Begrippen Bulkrijs Wat is...?

Wat is de bulkrijs?

Wanneer je net begint met het bakken van brood vraag je jezelf misschien af wat ik bedoel met de ‘bulkrijs’. De bulkrijs is de eerste rijs dat het deeg zal doormaken. Waarom dit zo heet en waarvoor de bulkrijs gebruikt wordt lees je hieronder. Wat is de bulkrijs en waarom heet het zo? Een brood…