Wat is…?

Binnen mijn ‘Wat is…?’ categorie bespreek ik verschillende termen die je over mijn hele website zult vinden. Een laagdrempelige uitleg over verschillende aspecten van het brood bakken.

Formules voor ervaren bakkers: werken met soorten voordeeg, kookstukken en desem
Veelgestelde vragen Begrippen Mijn brood...? Planning Voor de ervaren thuisbakker Wat is...?

Formules voor ervaren bakkers: werken met soorten voordeeg, kookstukken en desem

Wanneer je gaat werken met een voordeeg zoals een poolish of biga, je een (meel)kookstuk wilt toepassen of desem wilt gebruiken in plaats van ‘commerciële gist’ zul je vaak even wat moeten rekenen. In alle gevallen verreken je de ingrediënten die in bijvoorbeeld het voordeeg zitten met het hoofddeeg (einddeeg/uiteindelijke deeg). Je kunt ook een recept dat uitgaat…

Gist voor brood: Welke soorten gist zijn er en hoe werk je er mee?
Basis Ingrediënten Veelgestelde vragen Wat is...?

Gist voor brood: Welke soorten gist zijn er en hoe werk je er mee?

Wanneer je brood gaat bakken heb je gist voor brood nodig. Gist in een deeg voedt zich op suikers. Dankzij de voeding produceert het gist gas. Dit gas zal vastgehouden worden door de gluten in het deeg, er ontstaan kleine zakjes gas waardoor het deeg opblaast (het deeg rijst). Hierdoor krijgt je brood een luchtig…