Volkoren Busbrood (Tarwe)
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Gewichten zijn waar nodig afgerond op basis van de onderliggende bakkersformule. Dat zorgt ervoor dat je de ingrediënten gemakkelijk op een gewone weegschaal kunt afwegen.
Recept voor Volkoren Busbrood
Wil je zelf een Volkoren Busbrood bakken van Volkoren Tarwemeel? Dan is dit recept wat voor jou! Een volkorenbrood wordt wat minder knapperig dan een witbrood door het vele water dat in het deeg gaat, een volkorenbrood blijft wel weer langer mals en is natuurlijk lekker voedzaam door alle vezels. Niet dat wit per definitie ongezond is, maar meer vezels is natuurlijk beter.
Zelf ben ik geen heel groot fan van volkorenbrood, dus ik bak het niet enorm vaak. Ik hou bij mijn busbroden van een wat meer luchtige structuur. Volkorenbrood blijft nu eenmaal wat compacter. Als werken met dit deeg je gemakkelijk afgaat, dan kun je een volgende keer eventueel nog wat extra water toevoegen tijdens het kneden. Door meer water wordt het brood ook luchtiger.
Wil je het volkorenbrood wat donkerder van kleur hebben, dan kun je eventueel 6 gram (1%) donker gerstemoutmeel toevoegen. Het krijgt dan ook een wat diepere koffieachtige smaak. Gebruik niet te veel, want donker gerstemoutmeel is best sterk van smaak. Je moet er van houden.
Welk bakblik?
Dit recept is goed voor het vullen van 1 busbroodblik van circa 300x105x85 mm. Je kunt aan de hand van de formule ook zelf een ingrediëntenlijst samenstellen die past bij jouw formaat bakblik.
- Bakblik alusteel 300x105x85 mm
- Bakblik blauwstaal 300x105x85 mm
- Welk materiaal bakvorm past bij mij?
Volkoren Busbrood (Tarwe)
3
uur40
minutenIngrediënten zijn afgerond op basis van de formule die onder het recept staat weergegeven.
INGREDIËNTEN
600 gram Volkoren Tarwemeel (bij voorkeur niet van de supermarkt, zie deze pagina voor geschikte grondstoffen)
420 gram Water
11 gram Zout
8 gram Instant Gist
18 gram Roomboter
Instructies
- Alle ingrediënten kneden tot een soepel deeg. Wanneer het deeg goed gekneed is bol je het deegstuk op en laat het rijzen tot circa dubbel volume.
Bak je 2 of meer broden? Verdeel dan het deeg direct na het kneden in het gewenste aantal deegstukken. Bol de deegstukken op en laat rijzen tot circa dubbel volume. - Ontgas het deegstuk/de deegstukken en punt hem/ze op. Laat circa 30 minuten ontspannen.
- Het deegstuk/de deegstukken opmaken als busbrood, plaats daarna in het ingevette blik.
- Zet het deeg weg voor de narijs. Wanneer het deeg klaar is met rijzen bak je het brood circa 20 minuten op 220 graden (met stoom), verlaag na 20 minuten de temperatuur naar 200 graden en bak nog ongeveer 20/25 minuten verder. Kleurt het te snel? Draai dan de oven wat verder terug.
- Laat op een koelrekje volledig afkoelen, hierna pas aansnijden.
Receptvideo
BAKKERSFORMULE
- 100% Volkoren Tarwemeel (bij voorkeur niet van de supermarkt, zie deze pagina voor geschikte grondstoffen)
- 70% Water
- 1,8% Zout
- 1,3% Instant Gist
- 3% Roomboter
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Hallo Rémon,
Bedankt voor de nieuwe recepten, maar is het misschien mogelijk om deze print vriendelijk te maken.
Alvast bedankt,
Groetjes Frans en Inge
Hi Frans en Inge, die functie heb ik voor nu uitgezet omdat ik niet tevreden ben met hoe ze er standaard uitrollen. Wellicht upload ik losse afdrukbare pdf-bestanden, maar wanneer dat gaat worden durf ik niet te zeggen.
Dank voor je duidelijke recepten! Ik ga de bruine pistolets maken als het weer wat koeler wordt.
Ik heb een vraag over zaadjes op een brood plakken. Met alleen water vallen alle zaadjes er weer snel af. Wat gebruikt een professionele bakker hiervoor? Waarschijnlijk geen ei vanwege de kosten maar een papje met een of ander fijn meel met wat vetstof is mijn vermoeden. Kun je misschien hierover wat vertellen? Ik wil ook niet altijd een ei gebruiken hiervoor. Alvast dank!
Melk kan ook helpen. Doek vochtig maken met melk, daar het brood overheen rollen en dan vervolgens stevig in de zaadjes drukken. De suikers in de melk karamelliseren ook waardoor de zaadjes wat beter vastbakken. Wat verlies met snijden heb je sowieso wel hoor. 🙂
Rémon
Kun je van dit recept ook gewoon een vloerbrood bakken of bakken in een dutch oven?
Ja, maar ik zou dan wel het vochtpercentage wat verhogen. Bijv. naar 75%.
Rémon