Planning

Hoe werkt de glutenontwikkeling en voortplanting van gisten bij een deeg dat je niet hoeft te kneden? – De theorie achter een ‘niet kneden’ brood

Hoe werkt de glutenontwikkeling en voortplanting van gisten bij een deeg dat je niet hoeft te kneden? – De theorie achter een ‘niet kneden’ brood

Wanneer je brood wilt bakken zonder te kneden en op zoek bent naar een ‘Niet kneden brood’ of op z’n Engels een ‘No knead bread’, dan zijn er een aantal theoretische zaken die belangrijk zijn om te begrijpen. Zo weet jij waarom je een bepaalde keuze maakt, waarom je een bepaalde handeling doet en wanneer…

Formules voor ervaren bakkers: werken met soorten voordeeg, kookstukken en desem

Formules voor ervaren bakkers: werken met soorten voordeeg, kookstukken en desem

Wanneer je gaat werken met een voordeeg zoals een poolish of biga, je een (meel)kookstuk wilt toepassen of desem wilt gebruiken in plaats van ‘commerciële gist’ zul je vaak even wat moeten rekenen. In alle gevallen verreken je de ingrediënten die in bijvoorbeeld het voordeeg zitten met het hoofddeeg (einddeeg/uiteindelijke deeg). Je kunt ook een recept dat uitgaat…

Hoe maak je afbakbrood of hoe bak je brood voor?

Hoe maak je afbakbrood of hoe bak je brood voor?

Hoe maak je afbakbrood? Natuurlijk ligt er afbakbrood in de winkel, maar wat is het precies en hoe kun je het zelf maken? Je eigen afbakbrood maken is niet lastig als je met een aantal dingen rekening houdt. Wat zijn de voor- en nadelen van afbakbrood maken, welke manieren zijn er nog meer? Waar kun…

Het bakken van brood aanpassen aan je eigen agenda

Het bakken van brood aanpassen aan je eigen agenda

Er is altijd wel een excuus om niet je eigen brood te bakken. Het aspect tijd is voor veel mensen een hele belangrijke. ‘Bread baking? Ain’t nobody got time for that!’ Gelukkig is het bakken van brood goed aan te passen aan je eigen agenda. Zeker wanneer je de basis onder de knie hebt en…