Waarom en hoe kun je brood bakken met stoom?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

10 Reacties

  1. Hoi Rémon,

    Is het mogelijk om in elke oven stoom te maken?
    Of zijn sommige ovens hier niet geschikt voor?

    Groetjes,
    Ruud

    1. Hoi Ruud,

      Je kunt in elke oven stoom maken. Het is wel belangrijk dat de oven goed is afgesloten met een rubber, dit zal zo veel mogelijk stoom in de oven houden. Elke oven kan met het vocht overweg (ander eten stoomt ook in de oven, kijk maar eens naar de condensvorming als je de ovendeur open doet). Het is dus niet schadelijk voor je oven.

      Groet, Rémon

    1. Hallo Piet,

      Wanneer het een melkbrood is met weinig vetten, zou ik dat wel doen. Is het een zacht brood (met veel vetten), dan hoeft het niet per se. De vetten houden de broodkorst langer rekbaar zodat er voldoende tijd is voor ovenrijs. Bovendien bak je een groot verrijkt brood vaak op een wat lagere temperatuur dan een nauwelijks verrijkt brood. Het is een fijne balans. 🙂

      Rémon

  2. Dag Rémon
    Bij het bakken van mijn busbroden heb ik regelmatig een gat in het midden van het brood net onder de korst .
    Wat zou hier de oorzaak van zijn ?
    Grt. Piet

    1. Wanneer de oven stopt als hij open is, heb je waarschijnlijk een combi-oven. Dit is een beveiliging die vooral is gemaakt ivm de magnetronfunctie. Zo komen er geen microgolven naar buiten.