Waarom en hoe kun je brood bakken met stoom?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 Reacties

 1. Hoi Rémon,

  Is het mogelijk om in elke oven stoom te maken?
  Of zijn sommige ovens hier niet geschikt voor?

  Groetjes,
  Ruud

  1. Hoi Ruud,

   Je kunt in elke oven stoom maken. Het is wel belangrijk dat de oven goed is afgesloten met een rubber, dit zal zo veel mogelijk stoom in de oven houden. Elke oven kan met het vocht overweg (ander eten stoomt ook in de oven, kijk maar eens naar de condensvorming als je de ovendeur open doet). Het is dus niet schadelijk voor je oven.

   Groet, Rémon

  1. Hallo Piet,

   Wanneer het een melkbrood is met weinig vetten, zou ik dat wel doen. Is het een zacht brood (met veel vetten), dan hoeft het niet per se. De vetten houden de broodkorst langer rekbaar zodat er voldoende tijd is voor ovenrijs. Bovendien bak je een groot verrijkt brood vaak op een wat lagere temperatuur dan een nauwelijks verrijkt brood. Het is een fijne balans. 🙂

   Rémon

 2. Dag Rémon
  Bij het bakken van mijn busbroden heb ik regelmatig een gat in het midden van het brood net onder de korst .
  Wat zou hier de oorzaak van zijn ?
  Grt. Piet

  1. Wanneer de oven stopt als hij open is, heb je waarschijnlijk een combi-oven. Dit is een beveiliging die vooral is gemaakt ivm de magnetronfunctie. Zo komen er geen microgolven naar buiten.

 3. blijf problemen houden met afbakken harde broodjes, begin met stoom en later de oven deur stukje open, maar geen harde broodjes,wat doe ik verkeerd.kan ik ook zonder stoom bakken en het zelfde resultaat krijgen ?

  1. Hoi Pedro, stoom heb je nodig om een dunne en dus krokante korst te krijgen. Zonder stoom wordt de korst dik en taai. Welke receptuur gebruik je verder? Recepten waar veel vetstoffen inzitten worden bijvoorbeeld nooit krokant.

   – Rémon

 4. Hoi Rémon,

  Diverse keren een kerst/paasstol gemaakt. Voor mijn gevoel kan het resultaat beter (smaak is super). Kan bij dit soort brood de DeSh gebruikt worden?

  Groet Wil

  1. Hi Wil, bij het bakken van stollen is het bakken met stoom niet nodig. Wanneer een stol blind bakt (komt niet los), wil dat meestal zeggen dat de bloem te ‘zwak’ is voor de hoeveelheid vulling. Zelfs wanneer je al een erg krachtige bloem gebruikt, kan het helpen om nog wat extra glutenpoeder en enzymen toe te voegen. Dan krijgen de stolletjes – bij het juiste moment van bakken – mooie ‘dikke lippen’ en komt hij goed los. Een beetje olie aan de buitenkant kan ook voorkomen dat de stolletjes blind bakken.