Waarom heeft een brood zout nodig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 Reacties

 1. Duidelijk verhaal! Ik was op zoek naar ‘zoutvervangers’ in deeg, om zoutarm/zoutloos brood te maken. En het liefst natuurlijk met behoud van structuur, verwerking, deegconsistentie e.d.
  Hoogstwaarschijnlijk een onmogelijke combinatie, maar wellicht dat er iets in de buurt komt?

  1. Er bestaan eigenlijk geen zoutvervangers die dezelfde functies hebben als zout. Hetgeen dat het meest dichtbij komt is bijvoorbeeld LoSalt. Dat bestaat voor de een deel uit het ‘normale’ keukenzout (Natrium) en voor een deel uit Kaliumzout. Brengt ongeveer dezelfde eigenschappen, maar Kalium geeft wel een typerende smaak die niet altijd even aangenaam is. Maar volledig Natriumzout zal het dus nooit worden, helaas. Gelukkig valt het gewicht aan Natrium per boterham alsnog wel mee als je 1,5% toepast. 🙂

 2. Dat zoutloos brood flauw smaakt is enkel waar als je gewoon bent zout te eten. Zout verarmt je smaakwaarneming als je het een tijd gewoon bent. Het is een soort verslaving. Na langere tijd zonder normaliseer je weer. Ik eet al jaren zonder zout. En lekker. Brood bak ik ook zelf zonder zout. Die zien er perfect normaal uit. Het vraagt allicht enkel een wat andere samenstelling. Die van mij heb ik na enkele probeersels. Je mag natuurlijk ook niet geregeld naar restaurants gaan eten. Daar smijten ze ook met zout.
  De mensen zijn vroeger aan de zoutsmaak verslaafd geraakt, doordat ze iedere winter gepekeld voedsel moesten eten. Veel andere bewaarmiddelen waren er niet. Nog niet zo lang geleden was het overigens normaal zout in koffie te doen … zo erg was de verslaving.

  1. Ja Jan Mertens ik deel uw mening. Sinds drie jaar heb ik de zoutpot uit mijn huis verbannen en ook Maggie.
   Aromat gebruik ik nog wel. Sinds ik minder zout ben gaan eten is me gaan opvallen hoe ontzettend zout de worstsoorten zijn: 2 gram zout per 100 gram is normaal. Dus ik vind de meeste worst niet zo lekker meer.
   Ik hoef niet zoutarm te eten of zo maar probeer te minderen. Wat brood betreft is het voor een consument niet te achterhalen hoeveel er in gedaan wordt door bakkers maar gevoelsmatig denk ik dat er enorm gesjoemeld wordt om het brood “ er goed te laten uitzien “. Laatst kocht ik een brood in een supermarkt wat aangeprezen werd met de term beslist minder zout. Nou volgens mij was het zouter dan zout, het proefde ook erg bitter. Maar goed de mens moet leven met de wetenschap dat alles wat lekker is ook meestal ongezond is.

   1. Bij brood mag men volgens de wet maximaal 1,8% op de droge stof gebruiken, dat komt grofweg neer op 1,5% over het bloem- of meelgewicht. Of bakkers daarmee sjoemelen durf ik niet te zeggen, maar ik zou het persoonlijk een domme zet vinden. In worstsoorten gebruikt met veel zout als conservering, vooral nitrietzout is daar veel toegepast. Doordat de worst een best lang proces buiten de koeling heeft, is daar zoveel zout nodig om goed te conserveren en bacteriegroei en dus voedselvergiftiging te voorkomen.