Gebakken brood met jam
Basis Ingrediënten

Waarom ik altijd de tijd neem voor brood bakken

Brood bakken vind ik een prachtig iets. Je maakt van een aantal losse ingrediënten op een bijna magische manier een heel nieuw product. Maar soms ben je ongeduldig, je wilt zo snel mogelijk de geur van dat heerlijke verse brood ruiken. Heel begrijpelijk! Maar je moet wel de tijd nemen voor brood bakken.

Waarom de tijd nemen voor brood bakken loont

Het bakken van brood is een proces waar veel natuurkundige elementen bij komen kijken. Zo heb je te maken met gist dat gassen vormt en zorgt voor de rijs, de verschillende eigenschappen van een bloem- of meelsoort en natuurlijk het bakken van je brood. Soms gaat het je alleen net iets te langzaam allemaal. Maar de tijd nemen voor het bakken van je brood zorgt voor een betere smaak en houdbaarheid.

Gebakken brood met jam
Plakken brood met jam

Ga niet zitten wachten tot je deeg gerezen is

Het is heel begrijpelijk dat je enthousiast bent voor het bakken van je brood, dat ben ik ook nog elke keer. Maar ga niet op je deeg zitten wachten! Je zult merken dat je hier ontzettend ongeduldig van wordt. Dit zal zich waarschijnlijk uiten in het te vroeg bakken van je brood, of misschien het niet voldoende laten rusten of rijzen van je deeg. Wanneer je jouw deeg goed hebt door gekneed kun je deze het beste weg zetten en zelf wat anders gaan doen. Zet bijvoorbeeld een wekker om af en toe je deeg te bekijken, te ruiken en te voelen. Ga je dus niet blind staren op je deegkom, het zal dan extra lang duren!

Tijd is een onderdeel van brood bakken dat niet te vervangen is

Een brood heeft een aantal cruciale ingrediënten, één daarvan is tijd. Deze staat natuurlijk niet in je bakkersformule aangegeven maar is naar mijn mening wel de meest belangrijke. Een bloem- of meelsoort kun je eventueel vervangen. Verse gist kun je vervangen voor instant gist of misschien een desem. De tijd die je neemt om brood te bakken is echter onvervangbaar. Zonder tijd zal je geen sterk glutennetwerk vormen, zonder tijd geen karakter aan je brood en al helemaal geen smaak!

Ik adviseer je dus om niet met allerlei trucjes te proberen om je deeg sneller te laten rijzen, bakken die op de kop staan met heet water, ovens met lampjes en ga zo nog maar even door met de creatieve ideeën. Het zijn alleen maar nieuwe factoren die je brood eventueel kunnen laten mislukken. Ik ben van mening dat het broodbakproces vertragen een beter idee is (temperatuur verlagen of gisthoeveelheid verminderen). In een ander artikel zal ik hier dieper op ingaan.

Tijd in een recept is van enorm belang voor smaakontwikkeling

Wanneer je start met het bakken van een brood zul je waarschijnlijk beginnen met een direct deeg. Bij een direct deeg meng en kneed je direct alle ingrediënten door elkaar. Vervolgens laat je deze rijzen, sla je hem door, laat je hem eventueel nog eens rijzen, vorm je het deeg in de gewenste vorm en bakt hem na de laatste rijs. Dat is een hele goede manier van brood bakken, zo worden de meeste broden gemaakt (vooral busbroden). Het nadeel hiervan is dat er minder tijd en karakter in het brood verwerkt is. Je zult dus merken dat er misschien niet de gewenste smaak aan het brood zit. Tijd kan dit probleem oplossen.

Smaak ontwikkelen met een voordeeg

Om de smaak van je brood verder te ontwikkelen kun je werken met een voordeeg. Een voordeeg is een mengsel van een deel van de ingrediënten welke je vooraf laat fermenteren. Natuurlijk kost deze fermentatie tijd, maar gedurende deze tijd krijgt je deeg de kans om smaken te ontwikkelen. Hoe langer een deeg of voordeeg de kans krijgt om te fermenteren, des te meer smaak er in het deeg (en dus je brood) aanwezig zal zijn. Let er overigens tijdens het toevoegen van de resterende ingrediënten wel op dat je rekening zult houden met wat er al in het voordeeg zit! In de meeste voordegen zit geen zout, een uitzondering is de Pâte fermentée.

Ook met het ingrediënt tijd kun je experimenteren

Krijg je geen mooie ovenrijs, is je deeg ingezakt of juist niet groot genoeg of vind je de korst niet dik genoeg? Probeer dan eens te experimenten met de tijd tussen de verschillende fasen die je brood doormaakt. Zo kun je bijvoorbeeld een proberen je deeg langer, of juist korter te laten rijzen. Je kunt je deeg eens in de koelkast zetten om de tijd te verlengen en de smaak nog meer te laten ontwikkelen. Je kunt zelfs eens proberen om je brood langer of juist korter te bakken. Experimenteer net zo lang tot je tot een resultaat komt wat jou bevalt, en wat jij lekker vindt. Want dat is waar het bakken van je eigen brood om gaat! Pro-tip: pas elke keer maar één onderdeel aan (en schrijf op wat je doet), zo kun je precies vaststellen welke effecten het heeft op het resultaat van je gebakken brood. Wanneer je meerdere onderdelen of tijden in één keer wijzigt weet je niet welke tijd waar invloed op had.

Delen:

Foutje gevonden?

Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.

Soortgelijke berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *