Waarom je nooit je werkblad moet bestuiven
Kneden Basis Ingrediënten Opmaken

Waarom ik nooit mijn werkblad bestuif

Je gaat een brood bakken, je volgt het recept uit het kook/bakboek/internet maar je brood is verschrikkelijk droog, rijst niet goed of zakt in. Dit kan te maken hebben met het bestuiven van je werkblad. De gedachte ‘het brooddeeg rijst niet goed’ is dan een logisch mogelijk gevolg op deze situatie.

Bij het bakken van brood kan veel goed of fout geen. Eén van de dingen is een veel te droog deeg. Maar hoe kan dat nou? Je hebt toch precies het recept gevolgd en daarin stond ‘bestuif je werkblad met genoeg bloem’.

Tijdens het bestuiven van je werkblad pas je de bakkersformule aan

Wat veel hobbybakkers tijdens het kneden of opmaken van hun brood vaak vergeten is dat het toevoegen van extra meel de bakkersformule aanpast. Wanneer je dus een deeg wilt maken op een hydratatie van 63% en je voegt tijdens het kneden extra meel toe, dan zal de hydratatie van het deeg dalen. Het bloem of meel dat je op je werkblad strooit zal tenslotte snel opgenomen worden in het deeg.

Op deze manier blijf je bloem stuiven, net zolang tot het deeg niet meer plak. Je zult dan merken dat na het rusten van je deeg deze erg compact en droog is. Dit zal tijdens de bulkrijs/narijs dan ook het geval zijn. Je zult merken dat je deeg niet goed rijst. Het meest verstandige is om te achterhalen op welke hydratatie jij een lekker werkbaar deeg krijgt (ieder deeg hoort een beetje te plakken, vooral aan het begin van het mengen en kneden). Je zult na verloop van tijd (en heel veel oefenen) vanzelf leren hoe je een ‘juist’ deeg vaststelt.

Begin simpel

Heb je nu al regelmatig broden gebakken maar mislukten deze altijd? Waren de eigenschappen van het deeg niet goed, of is je deeg bijvoorbeeld ingestort na de laatste rijs? Het kan zijn dat je wellicht te enthousiast van start bent gegaan. Je hebt bijvoorbeeld een deeg gemaakt op basis van 100% volkorenmeel, je deeg vormt niet mooi, rijst niet lekker, of je kunt er geen mooi vliesje van trekken. Dit zijn eigenschappen die bij het type meel komen, je kunt hier niet omheen. Probeer dus (om frustratie en demotivatie te voorkomen) te starten met iets simpels.

Begin bijvoorbeeld eens met het bereiden van een deeg van bloem. Kies het liefst voor een bloem met een hoog eiwitgehalte omdat dit helpt met het versterken en versoepelen van het deeg (lees ook: Welke bloem of meel gebruik je voor het bakken van brood?). Je kunt op deze manier ervaring opdoen met het kneden, vormen en beoordelen van je deeg. Aangezien het om een wit brood gaat zal deze van nature een beter glutennetwerk vormen en hierdoor beter rijzen.

De plakkerige kant en de bestoven kant

Wanneer je een brood gaat bakken zorg je er bij het bewerken van het deeg altijd voor dat je een plakkerige kant en een bestoven kant hebt. De plakkerige kant hou je altijd aan de bovenkant, de bestoven kant hou je altijd op je werkblad. Zorg er voor dat je voordat je het deeg gaat storten je deze heel licht, en dan ook echt heel erg licht bestuift met bloem. Vervolgens stort je het deeg ondersteboven op je werkblad. Controleer regelmatig of je deeg niet aan je werkblad plakt. Mocht dat nu wel het geval zijn, strooi dan minimaal bloem rond het deeg en schuif dit met je deegkrabber onder de deegbol/plak. Je zorgt er op deze manier voor dat je het deeg minimaal bestuift. Er is door de minimale bestuiving dus ook geen extra bloem of meel aanwezig die je deeg tot zich kan nemen.

Brood opgemaakt met minimale bestuiving
Brood opgemaakt met minimale bestuiving

veel succes met het bakken van je brood. Geniet vanaf nu van het brood dat bij de eigenschappen van de gebruikte meel/bloemsoort hoort.

Delen:

Foutje gevonden?

Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.

Soortgelijke berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *