Wat is brood hydratatie?
Wanneer je voor het eerst brood gaat bakken zit je misschien met de volgende vraag: Wat is brood hydratatie? Je zoekt recepten op via internet, je zit misschien in een community of groep over brood bakken en ze hebben het allemaal over de hydratatie van het deeg. Hoe zit dat nu precies?
Brood hydratatie: Het totale vochtpercentage ten opzichte van het totale bloem- of meelgewicht
Het begrip ‘hydratatie’ is een term dat in de bakkerswereld het percentage van het vocht in het deeg vertegenwoordigd. Wanneer je een recept tegenkomt dat bestaat uit een bakkersformule zijn alle ‘vocht ingrediënten’ samen de hydratatie van het deeg. Wanneer het recept in grammen uitgedrukt staat kun je zelf de hydratatie berekenen door het gewicht van het vocht te delen door het totale meelgewicht (verderop een uitleg en voorbeeld).
Twee voorbeelden om een goed beeld te krijgen
Voorbeeld 1: Een recept met alleen water.
Volgens het recept heb je het volgende nodig aan ingredienten:
In het bovenstaande voorbeeld vertegenwoordigd het ingrediënt water de totale hydratatie van het deeg (67%). Het kan echter ook anders. Zie het voorbeeld hieronder.
Voorbeeld 2: Een recept met meerdere ingrediënten die meetellen in de hydratatie
Volgens het recept heb je het volgende nodig aan ingredienten:
In het bovenstaande recept is er een totale deeghydratatie van 65%. De 50% van het water en de 15% van de volle melk worden bij elkaar opgeteld. Dit komt omdat het beide vloeibare stoffen zijn die zich goed in het deeg kunnen mengen en worden opgenomen. Vetstoffen (o.a. boter, margarine en olie) hebben andere eigenschappen en tellen niet mee bij de hydratatie van een brooddeeg.
Wat je wel en niet meerekent voor de brood hydratatie zal ik in een ander artikel beschrijven. Om je eerste brood te gaan bakken is de bovenstaande kennis voldoende.
Hydratatie in een recept is altijd een richtlijn
Iedere bloem- of meelsoort verschilt van elkaar. Volg dus nooit blindelings het percentage vocht uit een recept over wanneer je een recept gaat volgen. Het ene tarwemeel is het andere tarwemeel niet, hetzelfde geldt bij bloem. De hydratatie is het enige deel van een recept waarbij je wat ‘vrijheid’ hebt. De ene bloem- of meelsoort kan meer vocht aan dan het andere. Het vocht in een recept is een hele goede richtlijn, wanneer je een soortgelijke (of dezelfde soort/merk) grondstof gebruikt is de kans groot dat je dit exact 1 op 1 over kan namen. Maar de oogst of zelfs de batch kan al verschil maken in hoe het zich gedraagt. Veel grotere merken die ook een bakkers leveren zorgen echter vaak dat de eigenschappen en bakkwaliteit grofweg altijd gelijk zijn. Weten wat jouw bloem/meel aankan zolang jij er nog goed mee kunt werken? Onderzoek dan wat de ‘ideale’ hydratatie voor jouw bloem of meel is.
Brood hydratatie: Voorbeeld voor het omrekenen van grammen naar percentages om te bepalen wat de hydratatie is
Belangrijk hiervoor is dat je weet wat een bakkersformule is en hoe je hier mee werkt.
Ik wil een recept gaan maken dat als volgt omschreven staat:
Om dit om te zetten naar percentages neem je de 500 gram als de basis om de andere ingrediënten in percentages om te zetten, je weet nu wat de bakkersformule van dit recept is.
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
hoe bereken je de hydratatie van je desem ???? 1:1:1
Net zoals je de hydratatie in een brood berekend. Door het vochtgewicht te delen door het meelgewicht en dat maal 100 te doen. Als je desem van origine uit gelijke delen bestaat en je doet daar hetzelfde deel bloem/meel en hetzelfde deel water bij, dan blijft het altijd 100% gehydrateerd. Zie ook: https://bakkerijremon.nl/desem-of-levain-rekenmachine/