Video’s delen
Zijn mijn video’s behulpzaam? Ik zou het leuk vinden als je ze met anderen deelt. Bijvoorbeeld op Facebook of via Whatsapp. Je helpt mij dan nieuwe mensen bereiken!
Wat is opbollen en hoe doe je dit?
Waarom en wanneer bol je een deeg op?
Het opbollen van het deeg zorgt voor interne structuur van het deeg, het geeft het deeg meer spanning en zorgt ervoor dat het deeg zich goed kan ontwikkelen. Het opbollen van deeg kan in verschillende stadia gebeuren, namelijk:
Voor het geven van een bulkrijs
Besluit je het deeg voor meerdere broden in bulk/bij elkaar te laten rijzen? Bol dan altijd het onverdeelde deeg goed op. Zo krijg je vanaf het begin van het broodbakproces goede structuur een deegontwikkeling. Laat je een groot opgebold deeg dat bedoeld is voor meerdere broden, in één stuk bij elkaar rijzen? Dan noem je dit een ‘bulkrijs’.
Na het geven van een bulkrijs
Heb je het deeg voor meerdere broden/broodjes in bulk laten rijzen? Dan kun je na de bulkrijs het deeg verdelen in verschillende deegstukken. Bol deze deegstukjes altijd op, dat maakt het makkelijker om alle broden/broodjes in hetzelfde model te krijgen. Is een ‘bol’ of ‘boule’ de uiteindelijke vorm waarin je het brood wilt bakken? Dan bol je dus op voordat je het de narijs geeft. Wanneer je een deegstuk dat voor één brood bedoeld is opgebold laat rijzen, noem je dit een ‘bolrijs’.
Voor de narijs
Wanneer je het deegstuk als ‘bol’ of ‘boule’ wilt bakken, gebruik je de opboltechniek om het deeg zijn definitieve vorm te geven. Vervolgens laat je de bol rijzen op een bakplaat, in een couche of in een rijsmandje. Wanneer het deeg klaar is om te bakken kan het de oven in! Wanneer je het deeg zijn laatste rijs in bolvorm geeft, dan noem je het de ‘narijs’.
Hoe bol je een deegstuk op?
Deeg een bulkrijs geven, of meteen verdelen na het kneden? Hoe maak je een proceskeuze?
Er zijn vele wegen naar Rome, maar er zijn wel handvatten waarmee je jouw werkwijze makkelijker kunt maken. Wil je weten hoe je zelf een weloverwogen keuze kunt maken? Lees dan vooral dit artikel door: Deeg een bulkrijs geven, of meteen verdelen na het kneden? Hoe maak je een proceskeuze?
Rust is belangrijk
Na iedere bewerking staan de gluten onder veel spanning, doe je te veel bewerkingen achter elkaar, dan zal het deeg scheuren. Je verliest zo de opgebouwde deegstructuur. Geef dus na een bewerking het deeg voldoende tijd om te ontspannen! Stribbelt het deeg tegen terwijl je het verder verwerkt? Laat ook dan het deeg 5 tot 10 minuten met rust. Vervolgens kun je het een stuk makkelijker bewerken.
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Hallo Rémon, ik kijk nu al maanden op je website, kijk filmpjes en tekst en uitleg. En al die tijd zie ik nog steeds nieuwe kennis. Ik bak al een jaar lang mijn eigen brood en nog steeds leer ik bij. Nu het opbollen. dat filmpje is prachtig. In 3 stappen op bollen . ik neem aan nà het kneden. Bol je dan “drievoudig “op ook na de eerste rijs nog een keer? En rust . En vorm de daarna het busbrood?
uitrollen en de zijflappen naar binnenslaan enz . plus ontgassen natuurlijk.
Ik vond ergens de uitleg schematisch weergeven in korte zinnen. Met pijltjes erbij. In een handig schema. Een bordschema zeg maar. Maar dat kan ik niet meer vinden. Ik weet nu zeker dat ik in het najaar naar een workshop van jou kom. Al die aparte broden uit de boeken hoef ik niet. geef mij de basis van Rémon maar., duidelijk en nuchter. En je kunt evenwel alle kanten op als je de basis begrijpt. Het is wel een heel gezoek om er met openbaar vervoer te komen. Vanuit Zeist. Groetjes.