Wilfa Probaker test & review
De Wilfa Probaker is een vrij nieuwe machine op de markt. Eén machine die ‘alles kan’. In deze review ga ik me vooral richten op het gebruik van de Wilfa bij het kneden van brooddeeg. Uiteraard komt naast de spiraalhaak ook de andere accessoires aan bod. Zelf heb ik niet veel kaas gegeten van patisserie, wel heb ik een planeetmenger in mijn bezit waarmee ik vaker cake, kapsel en slagroom heb bereid. Verwacht alleen niet te veel diepgang op deze punten. Wel kijk ik kritisch naar hoe hij brooddeeg kneedt. Ik heb overigens ook ervaring met een goede spiraalkneder, dus misschien ben ik hier en daar wat ‘streng’ voor deze machine. Ik heb deze Wilfa Probaker geleend van Bakkerijwereld. Ik mocht hem meenemen om hem uitgebreid aan de tand te voelen.
Review van de Wilfa Probaker Keukenmachine
Voordat ik mijn bevindingen over de Wilfa kan delen, is het belangrijk om even te bekijken wat het precies voor een machine is. Als ik duidelijk heb wat de machine is, dan kan ik hem ook beoordelen naar wat hij probeert te zijn. Klinkt nu nog wat vaag, maar dat klinkt straks hopelijk logisch.
Wat is de Wilfa Probaker?
De Wilfa Probaker is een keukenmachine. Keukenmachines zijn er natuurlijk in allerlei soorten. Denk aan een Foodprocessor en Planeetmenger/standmixer. Allemaal machines die in de keuken gebruikt kunnen worden.
De Wilfa Probaker is een machine die een beetje tussen de planeetmenger/standmixer en een spiraalkneder valt. Hij is dus ontworpen om (ongeveer) deeg te kneden als een spiraalkneder, maar moet ook de klusjes kunnen doen die een planeetmenger kan (cake- en kapselbeslag draaien, slagroom en ei(witten) opkloppen etc.) Planeetmengers zijn gemaakt om relatief slap en vloerbare producten te verwerken. Spiraalkneders doen eigenlijk alles waar de planeetmenger/standmixer het zwaar mee heeft (brood-, pizza- en pastadeeg kneden).
Wilfa focust zich in de communicatie rondom deze machine primair op het brood- en pizzadeel, de rest komt wat secundair over. Om nu al wat te verklappen: beide kanten op lever je wat in. Eén machine kan niet alles uitstekend. Deze machine zal niet zo goed brooddeeg kunnen kneden als een (goede) spiraalkneder en kan ook net niet helemaal wat een (goede) planeetmenger/standmixer kan.
Specificaties van de Wilfa Probaker Keukenmachine
Technische specificatie | Waarde Probaker |
---|---|
Deeg capaciteit* (zie toelichtingen in de review) | 5 kg |
Bloem capaciteit* (zie toelichtingen in de review) | 3 kg |
Inhoud mengkom | 7 liter |
Mengkom afmetingen (Diameter*Hoogte) | 25 x 19,5 cm |
Motor | 700 Watt Permanent Magnet DC (PMDC) motor |
Maximaal koppel | 110 Nm |
RPM (Rotaties per minuut) | 60-270 |
Voltage | 230 volt (lichtnet) |
Afmetingen (L*B*H) – in werkende stand, kop omlaag, met spatdeksel. | 42 x 25,5 x 35 cm |
Hoogte met kop omhoog – zonder spatdeksel | 46 cm |
Hoogte met kop omhoog – met spatdeksel gemonteerd | 55,5 cm |
Gewicht | 13,7 kg |
Mijn bevindingen na het proefdraaien met de Wilfa Probaker
Uitstraling
Smaken verschillen natuurlijk, maar de Wilfa Probaker heeft wat mij betreft een luxueuze, moderne en minimalistische uitstraling. Hij is zowel in Mat Zwart als Titanium Grijs verkrijgbaar. Ik heb zelf de machine in Titanium Grijs getest. Overigens is de boven- en onderkant van de machine altijd in het zwart uitgevoerd. Dus de onderkant van de voet en het bedieningspaneel zijn zwart bij ieder model. De bovenkant van de machine (waar ook de bediening zit) is trouwens hoogglans. De vette vingers lachen je dus altijd toe.
Verder is het een compacte machine die je prima op je aanrecht kunt hebben staan. Met dank aan zijn geringe afmetingen moffel je hem zo een hoekje in wanneer hij toch in de weg staat. Hij is compact en licht genoeg om makkelijk te verplaatsen. Wanneer de machine spanning heeft, gaan er diverse lampjes branden. Zowel op de zijkanten van de machine als bovenop.

Bouwkwaliteit
Het is een hele degelijke machine. De kap aan de onderkant van de machine en het bedieningspaneel zijn van plastic. De rest van de behuizing is van een gelakt metaal. De mengkom is van rvs en de accessoires zijn een combinatie van plastic en metalen. Wat me misschien wat zorgen baart, is de spiraalhaak. Dit is geen kaal rvs, maar er zit een coating op. Misschien is hiervoor gekozen vanuit een functioneel oogpunt, maar een ongecoate spiraalhaak lijkt me minder makkelijk te verslijten. Het plastic spatdeksel voelt verder wat slapjes aan.
Ventilatie en speling
Er zitten ventilatiegaten aan de onder- en achterkant. Frisse lucht trekt de motor aan vanaf de achterkant, aan de onderkant zit een ventilator die lucht naar buiten blaast. De zijkant van de machine is gesloten. Er kan dus niet gemakkelijk stof en/of vuil aangezogen worden. Iets om op te letten is de ruimte tussen de kantelbare kop en de rest van het frame wanneer de kop omhoog staat. Daar zit een klein gleufje waar makkelijk wat bloem(stof) in kan komen wanneer je dit in de kom doet terwijl de kop omhoog staat.
- Aanzuigende raster aan de achterkant
- Blazende ventilator aan de onderkant
- Speling in de kantelbare kop
De kantelbare kop en koppeling
Over de kantelbare kop gesproken. Oerdegelijk! De koppeling is in een zwaar metaal uitgevoerd en klikt ook heel goed dicht. Wanneer de machine gesloten is, kun je hem aan de kop optillen zonder dat hij meegeeft. Een goed teken.
Wiebelen van accessoire wanneer deze gemonteerd is
Wat me opviel was dat de flexi-klopper en spiraalhaak wat speling hebben wanneer ze op de machine geplaatst zijn. Ze kunnen enkele millimeters heen en weer bewegen. De dubbele garde grijpt zich goed vast, daar zit geen speling in. Verder draait de mengkom een beetje ‘wiebelig’ rond. Ik weet niet of dat komt doordat de mengkom zelf niet helemaal recht is, of doordat het montageplaatje in de voet zelf wat wiebelt.
Het snoer
De voedingskabel van de machine is verwijderbaar. Het snoer is niet enorm lang, maar de machine is ook bedoeld om gewoon op je aanrecht te zetten, daar zitten vaak wel wat stopcontacten dichtbij. Mocht je het snoer te kort vinden, dan kun je hem makkelijk vervangen. Het is namelijk een standaard C13 voedingskabel. Die zijn overal verkrijgbaar. Er zit trouwens ook een aan- en uitschakelaar op de achterkant van de machine. Daarmee kun je de voeding onderbreken zonder de stekker uit het stopcontact te moeten halen. Het beste blijft natuurlijk om een machine volledig los te koppelen wanneer je hem niet gebruikt.
Voor thuisgebruik
Hoewel de machine enorm degelijk overkomt, is het belangrijk dat de machine gebouwd is voor thuisgebruik. Hij is dus niet commercieel inzetbaar. Met andere woorden: waarschijnlijk wil de producent hier zeggen dat de machine tussentijds voldoende tijd nodig heeft om op adem te komen en af te koelen. Dit om versnelde slijtage te voorkomen.
Capaciteit en het ‘addertje’
Ook geeft de handleiding aan de maximale capaciteit niet te overschrijden. Logisch natuurlijk, maar bij brooddeeg spreekt men in de handleiding alleen over een maximale capaciteit bij ‘gewone bloem voor alle doeleinden’. In het Engels een AP (All-purpose) Flour. Bij ons in Nederland spreken we dan dus over een tarwebloem. Niet over ‘meel’ of ‘volkorenmeel’. Als broodbakker best belangrijk om je daar bewust van te zijn. Hoewel er beveiliging op de machine zit tegen overbelasting en oververhitting, zou ik geen 3 kg volkorenmeel gaan draaien met 67% vocht. Daarover verderop meer. Er kan overigens gewerkt worden met warme of hete ingrediënten. Bijvoorbeeld bij het bereiden van een kookschuim.
De motor, het lage zwaartepunt, stabiliteit en geluid
De motor van de Wilfa Probaker is net wat anders dan bij de meeste keukenmachines. De Wilfa gebruikt namelijk een Permanent Magnet DC (PMDC) motor. Over de technische verschillen tussen dit type motor en andere motoren zal ik niet te diep ingaan, maar het komt erop neer dat deze motor heel efficiënt werkt. Laat je dus niet van de wijs brengen door het feit dat de motor op piekvermogen ‘maar’ 700 Watt vraagt. Door de efficiëntie en overbrenging is hij bijzonder krachtig.
Bovendien is hij in te stellen op 20 verschillende snelheden, variërend in een accessoire RPM tussen de 60 en 270. Met dank aan deze nauwkeurigheid kun je de snelheid gericht sturen naar het product dat je aan het bereiden bent. De Wilfa is ook voorzien van een pulsfunctie. Hiermee kun je de machine direct voorzien van het volle vermogen. Deze functie niet gebruiken in combinatie met de dubbele garde. Wanneer je de knop loslaat terwijl je de pulsfunctie gebruikt, gaat de knop automatisch terug naar 0.

Naast de kracht van de motor speelt ook de plaatsing in de machine een grote rol. De motor ligt diep onderin de machine, dit zorgt voor een laag zwaartepunt en hoge stabiliteit. Deze machine gaat dus niet ‘aan de wandel’ op je werkblad. Zelfs niet bij kleine vulling en hoge ingestelde snelheid.
Hoewel Wilfa spreekt over een zeer stille machine, is dat vooral zo wanneer hij op lagere snelheden draait. Wanneer de motor harder moet werken komt er een combinatie van verschillende geluiden uit de machine. Hoe harder de machine moet werken, hoe meer geluid hij maakt. Natuurlijk logisch, maar doordat Wilfa spreekt over een ‘zeer stille machine’, waren de verwachtingen misschien wat hoog. Zoveel lawaai als een gemiddelde ‘budget-keukenmachine’ maakt hij overigens niet. Je kunt er het beste over oordelen door zelf de machine draaiend te zien, op filmpjes komt het geluid nog intenser over dan dat het is, omdat de microfoon zich op het geluid focust.
Het ‘Dual action’ systeem
Wat de Wilfa Probaker vooral uniek maakt vergeleken met andere keukenmachines, is het zogenaamde ‘Dual action’ systeem. Zowel het gemonteerde accessoire als de mengkom draaien, waar bij de meeste andere keukenmachines alleen het accessoire of de mengkom draait, niet beide tegelijk. Hiermee imiteert de Wilfa Probaker een spiraalkneder.
Bij een spiraalkneder draait zowel kuip als spiraal. Wanneer zowel de mengkom als spiraalhaak draaien, is er minder wrijving tussen het deeg en de mengkom. Zo warmt het deeg dus minder snel op. Dat zal veel verschil maken op de uiteindelijke kwaliteit van het deeg. Doordat er minder weerstand ontstaat, is er ook minder kracht nodig om de machine te laten draaien. Omdat de motor minder energie kwijt is aan weerstand, kun je er meer product in bereiden.
Gebruiksgemak
Als je een machine op het oog hebt, is het natuurlijk ook wel prettig om te weten hoe de machine in gebruik is. Hieronder haal ik diverse punten aan met betrekking tot het gebruiksgemak. Natuurlijk is gebruiksgemak best breed aan te vliegen, daarom heb ik per onderdeel een stukje over het gebruik geschreven.
De machine in het algemeen
De Wilfa er erg prettig in gebruik. Zelfs zonder de handleiding door te nemen zou je al begrijpen hoe deze machine werkt. Er zit een knop aan de onderkant van de kantelbare kop waarmee je hem van de vergrendeling kan halen. Accessoires zijn gemakkelijk te monteren en de aansturing met de snelheidsinstellingen spreekt voor zich. Dat aansluiten van accessoires gaat slechts op één manier, per ongeluk iets afbreken zit er dus niet in. Verder is de machine compact om op te ruimen of mee te nemen. Je kunt namelijk alle accessoires (inclusief de voedingskabel), kwijt in de kom.

Schoonmaken
De machine is gemakkelijk schoon te maken. Een vochtige doek over de machine heen en dan is hij weer netjes. Waar ik wat moeite mee had was het schoonmaken van de kantelbare kop in open positie. Bij mij zat er wat bloemstof tussen en ik kon niet alles gemakkelijk wegkrijgen. Ik was bang dat ik een deel van het stof de machine in zou drukken.
Hoewel de accessoires ook prima met de hand af te wassen zijn, mogen ze in de vaatwasser. Zowel de mengkom, spiraalhaak, flexi-klopper, de gardes en het spatdeksel mogen in de vaatwasser. De houder van gardes mag niet in de vaatwasser en moet gereinigd worden met een vochtige doek. Ik denk dat dit komt doordat er tandwielen inzitten die voorzien zijn van een smeermiddel.
De verschillende accessoires
De mengkom
Mooie degelijke mengkom uitgevoerd in rvs. In het midden van de kom zit een bolling, zo is bij weinig vulling zo veel mogelijk contact met het accessoire, de mengkom draait rond. De combinatie van de draaiende kom en het draaiende accessoire zorgt voor zo egaal mogelijk bewerken van de massa in de kom. De kom is makkelijk af te wassen of in de vaatwasser te plaatsen. Aan de onderkant van de kom zit een hol deel dat nodig is voor de bevestiging op de machine. Hier kun je wat lastig met een theedoek bij.
De spiraalhaak
De spiraalhaak is overal redelijk egaal van kromming, wel loopt hij wat ver door in de punt. Dit zorgt voor vrij intensief mengen en kneden. De afstand tussen spiraalhaak en mengkom is slechts 3 millimeter. Ingrediënten worden dus goed opgepakt en vermengd. De spiraalhaak is vaatwasmachinebestendig. Hij is wel gecoat en dus potentieel wat kwetsbaarder/slijtgevoeliger. Persoonlijk zou ik hem de agressiviteit van de vaatwasser besparen. Een natte doek eromheen en hij is schoon. De spiraalhaak mag (afhankelijk van het type deeg in de kom), gebruikt worden tot 100% snelheid. Kan tot 5 kg deeg kneden (straks meer hierover).
Spiraalhaak | Maximum bloem* | Vloeistofgehalte | Aanbevolen tijd | Aanbevolen snelheid |
---|---|---|---|---|
Gewoon deeg | 3 kg | 2,0 l (67%) | 5-8 min. | 50-100% |
Halfdroog deeg | 1,5 kg | 0,9 l (60%) | 5-8 min. | 30-70% |
Droog deeg | 0,8 kg | 0,44 l (55%) | 5-8 min. | 20-50% |
Pastadeeg | 0,5 kg | 0,3 kg eieren | 1-4 min. | 10-30% |
De flexi-klopper
De flexi-klopper is uitgevoerd in plastic met een siliconen schraper. De siliconen schraper is makkelijk te monteren en demonteren wat reinigen makkelijk maakt. Door het model van de flexi-klopper in combinatie met de bolling in het midden van de mengkom, worden ingrediënten goed opgepakt. Boter conditioneren en wit kloppen met suiker gaat perfect, ook de eieren mengt hij daarna goed door. Bijschrapen van de bodem van de kom was niet nodig. Ik heb wel even de föhn tegen de kom gezet zodat de boter wat makkelijker luchtig klopt en van de zijkanten meegenomen wordt. Dat doe ik overigens ook bij mijn planeetmenger. Zowel de houder van de klopper als de flexibele siliconen schraper zijn vaatwasmachinebestendig. De flexi-klopper mag gebruikt worden tot 100% snelheid. Bij gebruik van dit accessoire is de maximale capaciteit in de mengkom 3 liter.
Bij gebruik van flexi-klopper | Waarde |
---|---|
Maximuminhoud | 3 l |
Maximumsnelheid | 100% |
Maximumtijd | 15 min. |
De dubbele garde
De dubbele garde werkt door middel van een soort adapter. Deze brengt met behulp van tandwielen de enkele rotatie over naar de twee gardes. De gardes zelf stellen zich qua hoogte af op de inhoud van de mengkom. Je kunt in de praktijk dus een enkel eiwitje opkloppen, echter zal dit de kom en gardes kunnen beschadigen. Wanneer de machine in gebruik is en de garde de kom raakt, wordt aanbevolen om meer product toe te voegen. In theorie moet je dus minstens 2 eiwitten opkloppen.
Hoewel de gardes op één plek draaien, kloppen ze wel erg efficiënt. Ze slaan het product richting het midden van de kom, de kom draait overigens ook. De gehele inhoud van de kom wordt dan ook egaal geklopt. Let wel op dat gardes het ‘handmixer’ model hebben. Ze geven dan ook een iets minder luchtige massa dan bij het gebruik van een goede ballongarde in een planeetmenger.
De gardes mogen gebruikt worden tot 70% van de maximale snelheid van de machine. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de tandwielen die in de ‘adapter’ zitten.
Dubbele garde | Minimum | Maximum | Aanbevolen tijd | Aanbevolen snelheid |
---|---|---|---|---|
Room | 0,1 l | 1,5 l | 2-4 min. | 30-50% |
Eiwitten | 2 eiwitten* | 16 eiwitten | 4-8 min. | 50-70% |
Pannenkoek- mengsel | 0,5 l | 3 l | 1-3 min. | 30-50% |
Biscuitmengsels | 2 eieren | 12 eieren | 4-8 min. | 50-70% |
De deegschraper
Leuke om erbij te hebben. Verder niet bijzonder. Kan ook gebruikt worden om de rubberen ring van de kombasis te verwijderen voor het reinigen.
Het spatdeksel
Voelt niet heel stevig aan. Kan wanneer de kop van de machine open staat geplaatst of verwijderd worden. Vooral makkelijk om te gebruiken wanneer je iets maakt met de dubbele garde. Het spatdeksel kan in bedrijf opengeklapt worden zodat je gemakkelijk ingrediënten toe kunt voegen. Daar is ook voldoende ruimte voor.
Optioneel leverbaar
Een Probaker adapter voor Kenwood groenten, vlees en pasta opzetstukken.
Het kneden van verschillende brooddeegsoorten en hoeveelheden (spiraalhaak)
Ik heb een aantal brooddegen gemaakt met hele verschillende eigenschappen. Op lage snelheden klimt het deeg wat makkelijker op aan de spiraalhaak. Ik denk dat daarom de wat hogere snelheden worden aanbevolen in de gebruiksaanwijzing van de machine, het deeg wordt dan wat makkelijker van de haak geslingerd. Dat betekent dat deegontwikkeling in alle gevallen relatief snel gaat. Een combinatie van de snelle rotaties en het model van de spiraalhaak. Hij maakt dus prima deeg, maar persoonlijk heb ik liever een deeg dat wat langer over de ontwikkeling doet.
Verder is de machine wel ‘Dual action’ (draaiende kom en accessoire), maar heeft de machine geen middenkolom zoals veel spiraalkneders wel hebben. Bij kleinere hoeveelheden verzamelt het deeg zich rond de spiraal. Bij een spiraalkneder met middenkolom wordt het deeg om de kolom heen geforceerd waardoor het weer langs de spiraalhaak moet komen, dat heeft deze machine niet. Die kolom zou weer lastiger zijn bij het verwerken van vloerbare ingrediënten.
Witbrooddeeg op basis van 500 gram tarwebloem (2 halve busbroodjes)
Dit witbrooddeeg (hydratatie: 60%) draaien ging uitstekend. Ingrediënten werden snel gemengd en daarna ook goed afgekneed. Een groot voordeel is de brede instellingsmogelijkheden voor de snelheid. Zo kun je de machine lekker rustig laten draaien zodat er meer tijd is voor vochtopname. Echter loopt de spiraal vrij ver door aan de onderkant. Draai je de machine te traag met redelijk weinig vulling, dan kruipt een iets steviger deegje toch nog wat makkelijker op. Op een hogere snelheid wordt hij er na korte tijd wel afgeslingerd, maar dat betekent automatisch een sneller ontwikkeld deeg, meer opwarming en minder tijd voor vochtopname.

Volkorenbrooddeeg op basis van 1200 gram volkorenmeel (2 busbroden)
Na het makkelijke witbrooddeeg ging ik een flinke stap verder. Een volkorenbrooddeeg op basis van 1200 gram volkorenmeel (hydratatie: 70%). Met overige ingrediënten kwam ik uit op een deeggewicht van 2100 gram. Ook hier werden de ingrediënten snel gemengd en daarna goed afgekneed. De machine kreeg hier (oordelend op basis van de geluiden) wel wat moeite mee. Ik denk dat ik de machine met 1800 gram volkorenmeel zou overbelasten. Ik heb overigens de machine nog niet overbelast met het deeg dat ik tot nu toe heb gedraaid.

Denk goed na over hoeveel deeg je in één keer wilt kneden. Zelf maak ik regelmatig brooddeeg op basis van 825 gram volkoren tarwemeel, 825 gram tarwebloem en 1073 gram water (hydratatie van 65%). Daarover staat niets in de handleiding, maar ik verwacht dat ik hem zou overbelasten. Gezien de maximale capaciteit bij tarwebloem op 60% hydratatie, 1,5 kg is, de hydratatie van mijn deeg is wat hoger, maar is qua structuur steviger dan een deegje van tarwebloem op de lagere hydratatie. Wil je niet te veel nadenken over wat je limieten zijn met betrekking tot brood-, pizza- en pastadeeg, dan is een spiraalkneder de betere keuze.
Beschuitbollendeeg met veel plakkende zoete ingrediënten
Bij het draaien van een klein beschuitbollendeegje had de machine wat hulp nodig. Er zaten veel zoete en plakkende ingrediënten in (waaronder glucosestroop). Deze werden door de machine niet goed opgepakt en ik moest wat bijschrapen. Uiteindelijk werd het een prima afgekneed deeg, maar in mijn spiraalkneder kon ik het kleine deegje laten draaien zonder er iets aan te hoeven doen.

Conclusie
Een goede allround keukenmachine die alles net even wat minder doet dan een goede spiraalkneder of goede planeetmenger. Je krijgt er wel veel flexibiliteit voor terug in een compact formaatje. Bovendien kan hij voor een keukenmachine behoorlijk veel deeg draaien. Hij ziet er ook nog eens superstrak uit. Het is echter niet de beste machine voor mij. Ik draai vooral veel brooddeeg en dan blijft de ‘echte’ spiraalkneder de betere keuze.
Update verkrijgbaarheid Wilfa Probaker
De Wilfa Probaker wordt inmiddels niet meer verkocht door Bakkerijwereld. Er zijn diverse machines teruggekomen met diverse problemen, meestal door overbelasting. Ik vermoed dat dit een gevolg is op het draaien van te grote en stevige degen naar aanleiding van onduidelijkheden over de maximum capaciteit in de handleiding. Mijn advies blijft dan ook, wil je een machine aanschaffen voor het kneden van brooddeeg? Wil je stevig, veel of vaak brooddeeg draaien? Wil je daarbij niet te veel op de capaciteit en stevigheid van het deeg moeten letten? Kies dan voor een goede spiraalkneder.
Dit artikel is ontstaan vanuit een samenwerking
Wanneer ik samenwerk met een leverancier of producent van een product, gereedschap of ingrediënt, zijn alle geschreven meningen en bevindingen van mijzelf. Het kan wel zijn dat ik een product gratis of met korting heb ontvangen of dat ik betaald ben om content te maken over het onderwerp. De partij waarmee ik samenwerk heeft echter geen zeggenschap over wat ik schrijf over het onderwerp. Ook hebben ze geen inzicht in de gemaakte content voordat ik het publiceer. Zij lezen het dus pas wanneer jij het ook kunt lezen.
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Ik heb de machine nu 2 maanden en de coating van de deeghaak liet al snel los. Ik kreeg meteen een nieuwe, garantie is prima, maar zou ook liever RVS hebben. Ik ben benieuwd of meer mensen er last van hebben. De deeghaak neem ik overigens alleen af met een vochtig doekje. Ik gebruik geen vaatwasser of afwasmiddel.
Ik ben het met je eens voor hobby bakker is het een goede mixer. Voor patisserie is bijvoorbeeld de kenwood Kmix een betere oplossing. Maar een voordeel is dat je met een adapter Kenwood assisoires kan gebruiken.Overigens ik heb een Wilfa met timer nog handiger.