Wit Plaatbrood (Tarwe)
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Gewichten zijn waar nodig afgerond op basis van de onderliggende bakkersformule. Dat zorgt ervoor dat je de ingrediënten gemakkelijk op een gewone weegschaal kunt afwegen.
Recept voor Wit Plaatbrood
Wil je zelf een Wit Plaatbrood bakken van Tarwebloem? Dan is dit recept wat voor jou! Dit is hetzelfde recept als mijn basisrecept die je hier kunt vinden. Echter komt in dit recept enkel het plaatmodel aan bod. Een (bijna) niet verrijkt deeg bak je het liefst als vloerbrood, maar als plaatbrood kan deze ook nog wel.
Dit recept is geschikt voor een bakplaat van een ‘standaard’ thuisoven. Eén brood past sowieso op de plaat, wil je er twee bakken? Dat kan krap worden. Zorg dat de broden voldoende afstand hebben van elkaar. Probeer er eventueel eerst één, ruimte voldoende over? Dan kun je de volgende keer een dubbele hoeveelheid maken. De onderstaande hoeveelheid opdelen in twéé kan ook, maar dan zal de baktijd wel veranderen (een kleiner brood is desnoods eerder gaar).
Wit Plaatbrood (Tarwe)
3
uur35
minutenIngrediënten zijn afgerond op basis van de formule die onder het recept staat weergegeven.
INGREDIËNTEN
500 gram Tarwebloem (bij voorkeur geen supermarktbloem, zie deze pagina voor geschikte grondstoffen)
300 gram Water
9 gram Zout
7 gram Instant Gist
10 gram Roomboter
Instructies
- Alle ingrediënten kneden tot een soepel deeg. Wanneer het deeg goed gekneed is bol je het deegstuk op en laat het rijzen tot circa dubbel volume.
Bak je 2 of meer broden? Verdeel dan het deeg in het gewenste aantal deegstukken. Bol de deegstukken op en laat rijzen tot circa dubbel volume. - Ontgas het deegstuk/de deegstukken en bol ze losjes op. Laat circa 30 minuten ontspannen.
- Het deegstuk/de deegstukken oppunten, plaats daarna op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Zet het deeg weg voor de narijs. Wanneer het deeg klaar is met rijzen, snij je het deeg naar wens in. Bak het brood circa 20 minuten op 220 graden (met stoom), verlaag na 20 minuten de temperatuur naar 200 graden en bak nog circa 15 minuten verder. Kleurt het te snel? Draai dan de oven wat verder terug. Wanneer het brood gaar is haal je het direct van de bakplaat af.
- Laat op een koelrekje volledig afkoelen, hierna pas aansnijden.
Receptvideo
BAKKERSFORMULE
- 100% Tarwebloem (bij voorkeur geen supermarktbloem, zie deze pagina voor geschikte grondstoffen)
- 60% Water
- 1,8% Zout
- 1,4% Instant Gist
- 2% Roomboter
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.