Wit Vloerbrood (Tarwe)
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Gewichten zijn waar nodig afgerond op basis van de onderliggende bakkersformule. Dat zorgt ervoor dat je de ingrediënten gemakkelijk op een gewone weegschaal kunt afwegen.
Recept voor Wit Vloerbrood
Wil je zelf een Wit Vloerbrood bakken van Tarwebloem? Dan is dit recept wat voor jou! Dit is hetzelfde recept als mijn basisrecept die je hier kunt vinden. Echter komt in dit recept enkel het vloermodel aan bod. Een (bijna) niet verrijkt deeg bak je het liefst als vloerbrood, dit leidt tot het meest krokante resultaat en een mooi robuust uiterlijk. Bovendien is goed brood bakken op de ‘vloer’ makkelijker dan het bakken op een bakplaat. Dit is al helemaal waar als je bakt in een pan of cloche, je hoeft je dan geen zorgen te maken over hoe je bakt met stoom. Door in een afgesloten omgeving te bakken creëert het brood zijn eigen stoom en wordt dit binnen de pan of cloche gehouden.
Dit recept is geschikt om te bakken in een ‘standaard’ thuisoven. Eén brood past prima in de meeste gietijzeren pannen of cloches, wil je er twee tegelijk bakken? In een pan of cloche gaat dat niet lukken, maar wanneer je bakt op een pizzasteel of pizzasteen kan het wel. Ik zou dan wel de broden een lang model (bijvoorbeeld punt of Batard) geven in plaats van de hier gebruikte Boule.
Wit Vloerbrood (Tarwe)
3
uur31
minutenIngrediënten zijn afgerond op basis van de formule die onder het recept staat weergegeven.
INGREDIËNTEN
400 gram Tarwebloem (bij voorkeur geen supermarktbloem, zie deze pagina voor geschikte grondstoffen)
240 gram Water
7 gram Zout
6 gram Instant Gist
8 gram Roomboter
Instructies
- Alle ingrediënten kneden tot een soepel deeg. Wanneer het deeg goed gekneed is bol je het deegstuk op en laat het rijzen tot circa dubbel volume.
Bak je 2 of meer broden? Verdeel dan het deeg in het gewenste aantal deegstukken. Bol de deegstukken op en laat rijzen tot circa dubbel volume. - Ontgas het deegstuk/de deegstukken en bol ze losjes op. Laat circa 30 minuten ontspannen.
- Het deegstuk/de deegstukken nu onder spanning opbollen, plaats daarna op bakpapier. Geef het deeg nu de narijs, wacht tot het deeg klaar is met rijzen. Als je 2 broden op een pizzasteen of pizzasteel wilt bakken dan raad ik je aan om te vormen als punt of batard, dan passen ze zeker naast elkaar in de oven.
- Is het deeg klaar met rijzen en wil je bakken in een gietijzeren pan of cloche? Snij dan het deeg naar wens in met een lame of scheermesje (zet bijvoorbeeld een groot kruis op de bol). Laat het deeg in de pan zakken en doe het deksel weer op de pan. Bak 18 minuten met deksel op 220 graden. Haal vervolgens het deksel van de pan af en bak nog circa 13 minuten verder op 200 graden, of tot het brood gaar is.
- Is het deeg klaar met rijzen en wil je bakken op een pizzasteen of pizzasteel? Snij dan het deeg naar wens in met een lame of scheermesje (zet bijvoorbeeld een groot kruis op de bol). Leg het deeg op het inschietplankje en schuif het de oven in. Giet een kleine scheut kokend water in de meeverwarmde braadslede. Bak 20 minuten met stoom op 220 graden. Haal na 20 minuten de braadslede (met het eventueel resterende water) uit de oven en bak nog circa 15 minuten verder op 200 graden, of tot het brood gaar is.
- Laat het brood volledig afkoelen op een rekje.
Receptvideo
BAKKERSFORMULE
- 100% Tarwebloem (bij voorkeur geen supermarktbloem, zie deze pagina voor geschikte grondstoffen)
- 60% Water
- 1,8% Zout
- 1,4% Instant Gist
- 2% Roomboter
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Wat een goed recept, duidelijke filmpjes en uitleg. Eindelijk een heerlijk goed gerezen wit brood gebakken dankjewel
LG Gerda
Dank voor je compliment Gerda. Leuk om te lezen dat het is gelukt!
Groet, Rémon
Yes yes yes!
Eindelijk een goed en duidelijk recept!
Ik woon in Zweden en hoe mooi en prachtig dit land ook is, brood bakken dat kunnen ze voor geen meter!
Nu elke dag heerlijk vers Hollands brood dankzij jou recepten en goede uitleg!
Duizend maal dank!
Liefs, Myrte
Wat leuk om te lezen, dankje voor je mooie compliment! Bakze!
Dit is het favoriete brood geworden bij ons thuis. Nu vraag ik me echter af. Kan je bij dit recept het bloem vervangen met bijv 8granen meel of tarwe meel?
Dat durf ik niet te zeggen, dat hangt er af van wat er allemaal in het 8-granenmeel zit. Niet iedere mix is geschikt voor langere fermentaties, als er reeds gist in zit dan wordt het hem sowieso niet.
Hoi Remon, kan ik het water vervangen door melk?
Ik gebruik dit recept ook voor rozijnenbrood maar kan ik niet beter dan een recept voor brioche gebruiken?
groetjes Gerda
Hoi Gerda,
Voor rozijnenbrood zou ik inderdaad het deeg verrijken met boter en/of melk. Let wel op dat melk ook uit droge bestanddelen bestaat en je dus meer melk zou moeten gebruiken dan water.
Een briocherecept toepassen is ook een goed idee!
Rémon