Witte Tarwe Hamburgerbroodjes
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Gewichten zijn waar nodig afgerond op basis van de onderliggende bakkersformule. Dat zorgt ervoor dat je de ingrediënten gemakkelijk op een gewone weegschaal kunt afwegen.
Zelf hamburgerbroodjes bakken?
Ben je op zoek naar een recept voor hamburgerbroodjes? Hieronder kun je mijn recept vinden. Een variatie op zachte witte melkbollen, maar dan met iets meer boter, een hoger deeggewicht en een decoratie van sesamzaadjes.
De decoratie goed laten hechten
Voor het hechten van de sesamzaadjes gebruik ik melk. Wanneer de hamburgerbroodjes gebakken worden, zullen de melksuikers karameliseren. Hierdoor zullen de zaadjes goed hechten aan de broodjes. Je kunt ook een met zout losgeklopt eitje gebruiken. De broodjes zullen dan iets meer glans krijgen. Voor het afstrijken van 8 hamburgerbroodjes wilde ik zelf nu geen eitje tikken.
De hamburgerbroodjes in model brengen
Om de uiteindelijke vorm te krijgen dat je van een hamburgerbroodje verwacht, druk je de opgebolde deegstukjes iets plat. Je kunt hier eventueel een rondoring met een diameter van 8 centimeter voor gebruiken. Zo worden ze perfect rond. Wanneer je geen rondoring in huis hebt dan kun je gewoon met je handpalm in het midden van het deeg drukken. Ga het niet in een rondje forceren, als je goed hebt opgebold ontstaat de vorm vanzelf.

Witte Tarwe Hamburgerbroodjes
3
uur20
minuten18
minutenDit recept is voor 8 hamburgerbroodjes. Deze passen op één standaard bakplaat. Zorg voor voldoende ruimte tussen de bollen en plaats ze in verband op de bakplaat. Eén rij van 3 met daaronder een rij van 2 en daaronder weer één rij van 3.
Ingrediënten
Instructies
- Kneed een soepel deeg van alle ingrediënten behalve de boter. Wanneer er goede glutenontwikkeling is voeg je in etappes de boter toe. Goed afkneden tot een dun vliesje.
- Grote deegstuk opbollen en bulkrijs geven tot het ongeveer in volume is verdubbeld.
- Verdeel het deeg in 8 gelijke deegstukken. Plak eventuele afgestoken stukjes op het midden van het deeg. Bol vervolgens losjes op en laat de bolletjes ontspannen.
- Bol de deegstukjes nu strakker op. Met de bovenkant van het bolletje over een met melk doordrenkte doek gaan en vervolgens door de sesam rollen. Bedek de hamburgerbroodjes rijkelijk met de sesam. Tijdens de narijs en het bakken zal er ruimte ontstaan tussen de zaadjes. De suikers in de melk zullen tijdens het bakken karameliseren en helpen zo de zaadjes goed te hechten.
- In verband op de plaat zetten en met de handpalm iets plat drukken. Eventueel een rondoring gebruiken bij het platdrukken, zo krijg je een perfect model. Na het modelleren de rondoring verwijderen.
- Narijs geven tot het deeg klaar is met rijzen.
- Bak de hamburgerbroodjes ongeveer 18 minuten met stoom (oven voorverwarmen op 230 graden, bij het inschieten temperen naar 200 graden), of tot het brood gaar is en de gewenste kleur heeft. Direct uit de oven afstrijken met (geklaarde) boter en volledig laten afkoelen op een rekje.
Receptvideo
Notities
BAKKERSFORMULE
Tip over groen verwerken van zacht kleinbrood
Zacht kleinbrood kun je ook groen verwerken. Wanneer je een deeg groen gaat verwerken, betekent dit dat er nog maar weinig of geen lucht in het deeg zit. Je kunt dan dus direct na het kneden het deeg verdelen en verder verwerken. Je past dan dus geen bulkrijs of voorrijs toe. Deze werkwijze geeft wat minder ovenwerking en zorgt ervoor dat je de broodjes gladder kunt opmaken. Er is namelijk geen lucht die probeert te ontsnappen tijdens het vormen. Zo heb je dus minder kans op blaasjes onder de korst. Wanneer je deze werkwijze wilt toepassen dan bol je bolletjes twee keer op, met wat tussentijd om te ontspannen. Wanneer je puntjes maakt verdeel je eerst, bol je op, laat je ontspannen en vorm je er vervolgens puntjes van. Let wel op dat je dit alleen bij erg verrijkt deeg doet. Een niet verrijkt deeg is meer afhankelijk van de fermentatie voor de smaak, bij een verrijkt deeg geven vooral de toevoegingen smaak (vetstof, suikers etc.).
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Dag Rémon,
Wat een mooi recept!
Bij het bakken van de broodjes staat 18 minuten met stoom. In het artikel schrijf je dat je op de helft of 2/3 van de baktijd de stoom weg moet laten. Lees ik het goed dat je dan na ca. 9 minuten de stoom weg moet halen bij de hamburgerbroodjes?
Verder schrijf je ook over Slaege bloem en meel. Zijn deze soorten ook geschikt om deze broodjes hiervan te maken?
Bedankt alvast voor de reactie en hartelijke groeten van Ellen.
Dag Ellen, dat is helemaal prima! Ergens tussen de 9 en 12 minuten zal wel volstaan. 🙂 Slaege bloem is hier ook geschikt voor.