Witte Tarwe Hamburgerbroodjes
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Gewichten zijn waar nodig afgerond op basis van de onderliggende bakkersformule. Dat zorgt ervoor dat je de ingrediënten gemakkelijk op een gewone weegschaal kunt afwegen.
Zelf hamburgerbroodjes bakken?
Ben je op zoek naar een recept voor hamburgerbroodjes? Hieronder kun je mijn recept vinden. Een variatie op zachte witte melkbollen, maar dan met iets meer boter, een hoger deeggewicht en een decoratie van sesamzaadjes.
Receptenbundel zachte en krokante broodjes – 4 recepten
Receptenbundel zachte en krokante broodjes – 4 recepten als afdrukbare PDF.
- Afgestoken vloerbroodjes – 12 stuks
- Witte pistolets – 8 stuks
- Zachte bruine puntjes – 12 stuks
- Zachte witte bollen – 12 stuks
Slechts € 3,95 – direct in huis, onbeperkt afdrukken & vies maken is dus geen probleem!
De decoratie goed laten hechten
Voor het hechten van de sesamzaadjes gebruik ik melk. Wanneer de hamburgerbroodjes gebakken worden, zullen de melksuikers karameliseren. Hierdoor zullen de zaadjes goed hechten aan de broodjes. Je kunt ook een met zout losgeklopt eitje gebruiken. De broodjes zullen dan iets meer glans krijgen. Voor het afstrijken van 8 hamburgerbroodjes wilde ik zelf nu geen eitje tikken.
De hamburgerbroodjes in model brengen
Om de uiteindelijke vorm te krijgen dat je van een hamburgerbroodje verwacht, druk je de opgebolde deegstukjes iets plat. Je kunt hier eventueel een rondoring met een diameter van 8 centimeter voor gebruiken. Zo worden ze perfect rond. Wanneer je geen rondoring in huis hebt dan kun je gewoon met je handpalm in het midden van het deeg drukken. Ga het niet in een rondje forceren, als je goed hebt opgebold ontstaat de vorm vanzelf.
BAKKERSFORMULE
- 100% sterke tarwebloem (13%+ eiwitten)
- 67% volle melk (te vervangen door 8,5% volle melkpoeder en 58,5% water)
- 1,8% zout
- 1,5% instant gist
- 3% (kristal)suiker
- 12% roomboter
Tip over groen verwerken van zacht kleinbrood
Zacht kleinbrood kun je ook groen verwerken. Wanneer je een deeg groen gaat verwerken, betekent dit dat er nog maar weinig of geen lucht in het deeg zit. Je kunt dan dus direct na het kneden het deeg verdelen en verder verwerken. Je past dan dus geen bulkrijs of voorrijs toe. Deze werkwijze geeft wat minder ovenwerking en zorgt ervoor dat je de broodjes gladder kunt opmaken. Er is namelijk geen lucht die probeert te ontsnappen tijdens het vormen. Zo heb je dus minder kans op blaasjes onder de korst. Je kunt dus direct na het kneden overgaan tot verdelen en opbollen. Let wel op dat je dit alleen bij erg verrijkt deeg doet. Een niet verrijkt deeg is meer afhankelijk van de fermentatie voor de smaak, bij een verrijkt deeg geven vooral de toevoegingen smaak (vetstof, suikers etc.).
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Dag Rémon,
Wat een mooi recept!
Bij het bakken van de broodjes staat 18 minuten met stoom. In het artikel schrijf je dat je op de helft of 2/3 van de baktijd de stoom weg moet laten. Lees ik het goed dat je dan na ca. 9 minuten de stoom weg moet halen bij de hamburgerbroodjes?
Verder schrijf je ook over Slaege bloem en meel. Zijn deze soorten ook geschikt om deze broodjes hiervan te maken?
Bedankt alvast voor de reactie en hartelijke groeten van Ellen.
Dag Ellen, dat is helemaal prima! Ergens tussen de 9 en 12 minuten zal wel volstaan. 🙂 Slaege bloem is hier ook geschikt voor.
Prachtig recept weer.
Hele mooie broodjes en de zaadjes blijven zo mooi zitten. Super tip!
Ik vries ze nu in en we eten ergens deze week hamburgers. Kijk er al naar uit.
Dankjewel weer.
Prima recept, mijn hamburgerbroodjes zijn heel mooi geworden dus dank je wel Remon.