Zacht Wit Tarwe Casinobrood
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Gewichten zijn waar nodig afgerond op basis van de onderliggende bakkersformule. Dat zorgt ervoor dat je de ingrediënten gemakkelijk op een gewone weegschaal kunt afwegen.
Receptenbundel casinobroden – 4 recepten
Receptenbundel voor casinobroden – 4 recepten als afdrukbare PDF. Recepten voor een casinoblik met inhoud van 3 liter.
- Zacht Wit Tarwe Casinobrood
- Bruin Tarwe Casinobrood
- Wit tosti brood met gerookte paprikapoeder en vier seizoenen peper
- Semolina-Tarwe Casinobrood
Inclusief document waarop QR-codes staan naar instructievideo’s.
Slechts € 3,95 – direct in huis, onbeperkt afdrukken & vies maken is dus geen probleem!
Recept voor Zacht Wit Tarwe Casinobrood
Wil je zelf een Zacht Wit Casinobrood maken? Dan is dit recept misschien wel wat voor jou. In de basis is de samenstelling hetzelfde als voor dit brood: Zacht zoet witbrood met vanillesuiker en kardemom. Er zit alleen wat minder suiker en gist in, verder ‘mist’ de kardemom.
Dit recept is goed voor het vullen van 1 casinoblik van circa 10x10x30 cm (o.a. te verkrijgen bij Bakkerijwereld). Je kunt aan de hand van de formule ook zelf een ingrediëntenlijst samenstellen die past bij jouw formaat bakblik.
Je kunt dit brood ook prima bakken in een ander blik (zonder deksel). Gebruik in dat geval wel stoom tijdens het bakken en verlaag eventueel de temperatuur. Het bakblik dat ik gebruik is licht van kleur, indien je een donkere gebruikt (blauwstaal bijvoorbeeld) verlaag dan de temperatuur met circa 20 graden (een blauwstalen blik kan beter warmte geleiden dan alusteel, deze is licht van kleur).
BAKKERSFORMULE
- 100% Sterke Patentbloem (bijvoorbeeld Patent Extra of Amerikaanse Patent)
- 64% Volle Melk
- 1,8% zout
- 1% Instant Gist
- 2% Kristalsuiker
- 10% Roomboter
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Ik zou ipv melk melkpoeder willen gebruiken.
Weet je welke verhouding water/volle melkpoeder ik moet gebruiken. Laatste brood wat ik gebakken heb, heb ik 11% melkpoeder gebruikt (wat trouwens goed smaakte).
Hoi Bert, om dat te berekenen kun je de volgende rekenmachine gebruiken: https://bakkerijremon.nl/melkpoeder-converter/
Ik bak wit casinobrood met water ipv melk. Kan het zijn dat het brood hierdoor harder wordt als ik er een tosti van maak.
Dat zou kunnen. Een deeg met melk kleurt sneller in het tosti-ijzer. De melksuikers die in het deeg zitten worden niet door de gist omgezet, er blijft dus meer melksuiker over tijdens en na het bakken. Omdat het tostibrood dan sneller kleurt, doe je het waarschijnlijk minder lang in het ijzer, waardoor het op zijn beurt dus minder hard/droger wordt, maar wel de kleur geeft.
Mijn bakblik is 10x10x20 met deksel.
Hoeveel moet ik dan gebruiken?
330 gram bloem (500*0,66, want van 3 naar 2 liter), de rest kun je schalen met deze rekenmachine: https://bakkerijremon.nl/recept-schalen-obv-formule/
Beste Remon
Gisteren dit casinobrood gebakken. De binnenkant is lekker zacht maar de buitenkant is hard. 45 min gebakken op 210 gr hete lucht. In een donker grijze bakvorm van Patisse.
Wat ging er mis?
Hoi Monique,
Hij zou tijdens het afkoelen snel weer wat zachter moeten worden. Welke bakvorm heb je precies van Patisse? Volgens mij hebben ze minder volume dan de blikken die ik gebruik. Dat kan wat verschil maken in de baktijd. Eventueel nog iets minder heet en/of korter bakken. Hij moet natuurlijk wel gaar zijn. Nieuw gereedschap is altijd even wat experimenteren met verschillende methoden. Komt vast goed!
Rémon
Laat je de laatste rijs me tof zonder deksel doen?
Met deksel 🙂 Dat scheelt weer afdekken met iets anders. 😛
Rémon
Hallo Rémon ik heb je recept gemaakt ben erg benieuwd, alleen vind ik het brood erg donker wat kan ik dan het beste doen? Korter bakken of de temperatuur lager zetten?
Ik hoor het graag
Hoi Vanya, de temperatuur lager zetten. 🙂 Iedere oven bakt anders!
Rémon
Hallo Rémon,
De casino is mooi vierkant als ik uit casinoblik uithaalt en volgende dag is brood best veel gekrompen en de hoeken is hetzelfde gebleven, hoort dat zo?
Hoi Wilmar, ja, dat is normaal. Na het bakken trekt het kruim zich wat samen en kan hierbij de korst wat meenemen. Is het heel extreem? Dan kun je het brood wat feller afbakken. Zo ontstaat er minder ’tailevorming’ (samentrekking bij het afkoelen). Ook belangrijk om het broodje direct na het bakken te ontvormen, anders ontstaat er veel condensvorming waardoor de korst afslapt en het broodje vacuüm kan trekken in het blik. Dit heeft ook veel krimp als gevolg.