Zacht zoet witbrood met vanillesuiker en kardemom (geschikt voor vlechtbrood)
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Gewichten zijn waar nodig afgerond op basis van de onderliggende bakkersformule. Dat zorgt ervoor dat je de ingrediënten gemakkelijk op een gewone weegschaal kunt afwegen.
Zoek je een broodrecept dat goed geschikt is voor vlechtbrood? De samenstelling in dit recept is geschikt voor 2 zachte zoete witbroden die je (in langwerpige vorm) op één standaard bakplaat kwijt kunt. Het recept is lekker vet. Dit vet zorgt voor de zachte kruimstructuur en korst, maar geeft het deeg ook de nodige rekbaarheid zodat je het deeg erg makkelijk kunt uitrollen. Doordat er redelijk veel suiker in het deeg zit heb ik gekozen voor een relatief hoog gistpercentage (2% Instant Gist). Suiker is (net als zout) hygroscopisch en remt in hogere percentages de werking van je gist.
Geen instructies voor het vlechten
In dit recept heb ik geen instructies voor het vlechten toegevoegd. Je kunt iedere vlechttechniek gebruiken voor dit recept. Deel het deeg na de bulkrijs in het gewenste aantal porties, bol de deegstukjes op, laat rusten en rol de bolletjes in etappes uit tot de strenglengte die je zoekt. Ik wil wel aanraden van deze deeghoeveelheid 2 broden te maken. Dan is de baktijd en oventemperatuur nog accuraat genoeg. Wanneer je er erg veel kleine broodjes of één groot brood van gaat maken, heeft dit grote invloed op de baktijd. Wil je er geen vlechtbrood van maken? Dan kun je simpelweg het deegstuk verdelen in 2 en de broden oppunten of langmaken en ze zo op de plaat bakken.
In het nieuwe boek van Levine van Doorne: ‘Vlechtbrood uit eigen oven’, bespreekt Levine diverse vlechttechnieken waarvoor dit deeg goed geschikt is. Je kunt het boek hier bestellen/reserveren.
Waarom bakken op een bakplaat?
De samenstelling van dit deeg geeft een zacht en zoet brood. Een groot vrijgerezen zacht en zoet brood is het meest geschikt voor het bakken op een bakplaat. Waarom dat zo is, kun je lezen in het volgende artikel: Brood bakken in een vorm, op een plaat of op de vloer?
Zacht zoet witbrood met vanillesuiker en kardemom (geschikt voor vlechtbrood)
3
uur20
minuten30
minutenGeschikt voor 2 middelgrote langwerpige vlechtbroden of 2 punten/langemaakte broden die op één standaard bakplaat passen.
INGREDIËNTEN
Instructies
- Van alle ingrediënten (behalve de boter) een soepel deeg kneden, aan het begin zal het deeg wat droog aanzien. Wanneer het deeg goed is samengekomen en er goede glutenontwikkeling is, voeg je de boter in etappes toe. Kneedt het deeg volledig af tot een goed sterk vliesje, het deeg zal nauwelijks plakken.
- Als het deeg goed gekneed is, bol je het deeg op en laat je het rijzen tot de bulkrijs klaar is (dubbel volume).
- Verdeel na de bulkrijs het deeg het benodigde aantal deegstukjes en bol deze op. Maak je er 2 punten van in plaats van een vlechtbrood? Verdeel dan in twee en bol de deegstukken op.
- Laat het deeg ongeveer 20 minuten ontspannen en verwerk het dan verder. Punt de deegbollen op of volg de instructies op voor de gewenste deegvlecht.
- Bestrijk voor het bakken het brood met losgeklopt ei (voeg een beetje zout toe om het eiwit af te breken). Strijk dun met een kwast van echte haren. Voeg eventueel wat (grein)suiker toe ter decoratie.
- Wanneer het deeg klaar is met rijzen, bak je het brood in ongeveer 30 minuten gaar in een oven van 180 graden. Wanneer het deeg te snel kleurt, draai dan de oven iets lager.
Notities
BAKKERSFORMULE
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Wat een heerlijk brood! Ik heb hem meteen gemaakt. Super zacht en een beetje zoet, maar niet te zoet! Super fijne informatie over heb bakken op een bakplaat, ineens is alles heel logisch. Nogmaals bedankt.
Groetjes, Anita
Wat leuk dat je hem meteen gemaakt hebt Anita, en wat fijn dat hij in de smaak viel!
Groet, Rémon
Ik zag dat ik een typefoutje in de formule en dus gewichten had gemaakt. Dit is inmiddels bijgewerkt.