Gebakken bruine bollen
Bollen Broden met kruiden of specerijen Bruinbrood Gekneed deeg Gistbrood Kleinbrood Recepten

Zachte bruine bollen met Duitse kruidenmelange

Heb je een recept gemaakt en wil je het delen? Dan nodig ik je uit om de link er bij te plaatsen, zo help jij met de promotie van deze website, bedankt!
Recept toepasbaarheid

Dit recept is qua hoeveelheid geschikt voor een standaard elektrische oven (standaard afmetingen). Wil je meer of minder maken? Dan kun je dit recept schalen door de rekenmachine te gebruiken. Op een pc/laptop klik je rechtsboven op ‘% > Gram‘. Op een mobiel apparaat kun je naar beneden scrollen. Daar zul je de rekenmachine vinden. Je kunt natuurlijk ook handmatig de gewenste portie berekenen op basis van de bakkersformule die onder het recept staat aangegeven. Bij broden uit een blik geef ik aan in welk blik ik ze gebakken hebt, je kunt dan een soortgelijke gebruiken of de inhoud aanpassen naar jouw eigen formaat bakblik.

Onze Oosterburen gebruiken graag kruiden in hun brood, het kruidenmengsel is vooral terug te vinden in broden waarin Rogge is verwerkt. Ik heb er bij deze bruine bollen (zonder Rogge) ook voor gekozen om een kruidenmelange van Venkel, Karwij en Koriander te gebruiken.

Ik gebruikte 825 gram meel/bloem als basis om een plaat van 20 bollen te bakken (1 standaard bakplaat). Zelf heb ik de zaden van de kruidenmelange in een vijzel gehad om ze te malen. Je kunt ze ook heel gebruiken maar dan zullen de smaken minder goed in het deeg trekken.

Het kan zijn dat je de smaak te veel aanwezig vindt, andersom natuurlijk net zo. Voel je vrij om het kruidenpercentage te verhogen of juist te verlagen.

Zachte bruine bollen met Duitse kruidenmelange

Recept door Rémon
Bereiding & Wachten ≈

3

uur 
Baktijd ≈

15

Minuten

Ik gebruikte 825 gram meel/bloem als basis om een plaat van 20 bollen te bakken (1 standaard bakplaat).

INGREDIËNTEN

  • 412,5 gram Volkoren tarwemeel (Ik gebruikte Volkorenmeel GLX van Holland Meel)

  • 412,5 gramTarwebloem (Ik gebruikte Smaragd Patent van Holland Meel)

  • 577,5 gram Halfvolle melk

  • 16,5 gram Zout

  • 8,3 gram Instant Gist of 20,6 gram Verse gist

  • 49,5 gram Olijfolie

  • 24,8 gram Kristalsuiker

  • 4,1 gram Venkelzaad (Fijngemalen)

  • 4,1 gram Karwijzaad (Fijngemalen)

  • 4,1 gram Korianderzaad (Fijngemalen)

  • Overige
  • Losgeklopt ei met een kleine snuf zout om te bestrijken voor het bakken (het zout zorgt er voor dat er geen dikke slierten eiwit aanwezig zijn)

  • Zachte roomboter om te bestrijken na het bakken

Instructies

  • Kneed een soepel deeg van alle ingrediënten behalve de olie. Wanneer het deeg goed gekneed is kneed je hier de olie door.
  • Zet het deeg weg voor de bulkrijs tot het ongeveer in volume is verdubbeld.
  • Verdeel het deeg tot de gewenste porties en bol de bolletjes op. Laat 15/25 minuten rusten en bol nogmaals op.
  • Leg de bollen op een bakplaat (2/3 centimeter tussenruimte) en wacht tot het brood klaar is met rijzen.Bolletje opbollen - Plaat vol bollen
  • Bestrijk de bollen met losgeklopt ei.
  • Bak de broodjes op 230 graden in 12 tot 15 minuten gaar (minimale stoom, een kleine scheut kokend water is ruim voldoende). Wanneer het brood gaar is (95+ graden) haal je het uit de oven, strijkt ze direct af met roomboter en laat volledig afkoelen op een rekje.
  • Geniet!Bruine bol met kaas, komkommer en peper

Notities

  • Deze bollen zijn erg lekker met kaas of vleeswaren!

BAKKERSFORMULE

  • 50% Volkoren tarwemeel (Ik gebruikte Volkorenmeel GLX van Holland Meel)
  • 50% Tarwebloem (Ik gebruikte Smaragd Patent van Holland Meel)
  • 70% Halfvolle melk
  • 2% Zout
  • 1% Instant Gist of 2,5% Verse gist
  • 6% Olijfolie
  • 3% Kristalsuiker
  • 0.5% Venkelzaad (Fijngemalen)
  • 0.5% Karwijzaad (Fijngemalen)
  • 0.5% Korianderzaad (Fijngemalen)
Delen:

Foutje gevonden?

Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.

Soortgelijke berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *