Zachte bruine bollen met Duitse kruidenmelange
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Gewichten zijn waar nodig afgerond op basis van de onderliggende bakkersformule. Dat zorgt ervoor dat je de ingrediënten gemakkelijk op een gewone weegschaal kunt afwegen.
Onze Oosterburen gebruiken graag kruiden in hun brood, het kruidenmengsel is vooral terug te vinden in broden waarin Rogge is verwerkt. Ik heb er bij deze bruine bollen (zonder Rogge) ook voor gekozen om een kruidenmelange van Venkel, Karwij en Koriander te gebruiken.
Ik gebruikte 825 gram meel/bloem als basis om een plaat van 20 bollen te bakken (1 standaard bakplaat). Zelf heb ik de zaden van de kruidenmelange in een vijzel gehad om ze te malen. Je kunt ze ook heel gebruiken maar dan zullen de smaken minder goed in het deeg trekken.
Het kan zijn dat je de smaak te veel aanwezig vindt, andersom natuurlijk net zo. Voel je vrij om het kruidenpercentage te verhogen of juist te verlagen.
Zachte bruine bollen met Duitse kruidenmelange
3
uur15
minutenIk gebruikte 825 gram meel/bloem als basis om een plaat van 20 bollen te bakken (1 standaard bakplaat).
INGREDIËNTEN
412,5 gram Volkoren tarwemeel (Ik gebruikte Volkorenmeel GLX van Holland Meel)
412,5 gram Tarwebloem (Ik gebruikte Smaragd Patent van Holland Meel)
577,5 gram Halfvolle melk
16,5 gram Zout
49,5 gram Olijfolie
24,8 gram Kristalsuiker
4,1 gram Venkelzaad (Fijngemalen)
4,1 gram Karwijzaad (Fijngemalen)
4,1 gram Korianderzaad (Fijngemalen)
- Overige
Losgeklopt ei met een kleine snuf zout om te bestrijken voor het bakken (het zout zorgt er voor dat er geen dikke slierten eiwit aanwezig zijn)
Zachte roomboter om te bestrijken na het bakken
Instructies
- Kneed een soepel deeg van alle ingrediënten behalve de olie. Wanneer het deeg goed gekneed is kneed je hier de olie door.
- Zet het deeg weg voor de bulkrijs tot het ongeveer in volume is verdubbeld.
- Verdeel het deeg tot de gewenste porties en bol de bolletjes op. Laat 15/25 minuten rusten en bol nogmaals op.
- Leg de bollen op een bakplaat (2/3 centimeter tussenruimte) en wacht tot het brood klaar is met rijzen.
- Bestrijk de bollen met losgeklopt ei.
- Bak de broodjes op 230 graden in 12 tot 15 minuten gaar (zonder stoom). Wanneer het brood gaar is (95+ graden) haal je het uit de oven, strijkt eventueel direct af met roomboter en laat volledig afkoelen op een rekje. Het kan even duren voor de korst weer zachter is geworden. Bewaar in een goed afgesloten plastic zak of vries na het afkoelen in.
- Geniet!
Notities
- Deze bollen zijn erg lekker met kaas of vleeswaren!
BAKKERSFORMULE
- 50% Volkoren tarwemeel (Ik gebruikte Volkorenmeel GLX van Holland Meel)
- 50% Tarwebloem (Ik gebruikte Smaragd Patent van Holland Meel)
- 70% Halfvolle melk
- 2% Zout
- 1% Instant Gist of 2,5% Verse gist
- 6% Olijfolie
- 3% Kristalsuiker
- 0.5% Venkelzaad (Fijngemalen)
- 0.5% Karwijzaad (Fijngemalen)
- 0.5% Korianderzaad (Fijngemalen)
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.