Zachte Bruine Puntjes (Tarwe)
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Gewichten zijn waar nodig afgerond op basis van de onderliggende bakkersformule. Dat zorgt ervoor dat je de ingrediënten gemakkelijk op een gewone weegschaal kunt afwegen.
Recept voor Zachte Bruine Puntjes van Tarwe
Ben je op zoek naar een recept voor zachte bruine puntjes? Hieronder een recept voor lekkere luchtige en zachte bruine puntjes. Mooi aan elkaar gebakken zoals je ze ook bij de warme bakker kunt vinden. Heerlijk genieten!
Zachte bruine puntjes zijn er in vele soorten, wat hebben ze gemeen?
Zachte bruine puntjes, zachte bruine bolletjes, zachte witte puntjes, zachte witte bolletjes, met vulling of zonder. Wat deze zachte broodjes recepten allemaal delen (nou ja, de meeste dan) is het gebruik van vetstoffen in het deeg. Deze vetstoffen (ook de melk) zorgen ervoor dat je broodjes zachter worden dan wanneer je bolletjes zou maken met water en weinig of geen vet.
Zachte Bruine Puntjes (Tarwe)
3
uur10
minutenDit recept is voor 12 puntjes (1 standaard bakplaat)
Ingrediënten
Instructies
- Kneed een soepel deeg van alle ingrediënten behalve de boter. Wanneer er gemiddelde glutenontwikkeling is, kneed je de boter door het deeg. Afkneden tot een soepel deeg met een goed vliesje.
- Bol het deegstuk op en zet het deeg weg voor de bulkrijs tot het ongeveer in volume is verdubbeld.
- Verdeel het deeg in 12 deegstukjes en bol losjes op. Laat 15/25 minuten ontspannen.
- Vorm vervolgens de puntjes. Dit doe je door het bolletje om te draaien, wat plat te slaan of rollen (niet te breed) en door vervolgens op te vouwen. Het langwerpige deegplakje ligt in de breedte voor je. Sla de bovenkant en onderkant naar het midden en duw dit goed vast. Breng vervolgens de nieuwe boven en onderkant naar elkaar toen en knijp de sluiting goed dicht. Je kunt het deegplakje ook gewoon oprollen, maar dan worden de broodjes iets minder egaal van vorm.
- Zet de puntjes met de sluiting naar beneden op de bakplaat (2 rijen van 6), druk ze iets aan. Wacht tot het brood klaar is met rijzen.
- Bak de broodjes op 250 graden in ongeveer 10 minuten gaar (zonder stoom). Wanneer het brood gaar is (95+ graden) haal je het uit de oven, strijkt eventueel direct af met roomboter en laat volledig afkoelen op een rekje. Het kan even duren voor de korst weer zachter is geworden. Bewaar in een goed afgesloten plastic zak of vries na het afkoelen in.
Notities
BAKKERSFORMULE
Tip over groen verwerken van zacht kleinbrood
Zacht kleinbrood kun je ook groen verwerken. Wanneer je een deeg groen gaat verwerken, betekent dit dat er nog maar weinig of geen lucht in het deeg zit. Je kunt dan dus direct na het kneden het deeg verdelen en verder verwerken. Je past dan dus geen bulkrijs of voorrijs toe. Deze werkwijze geeft wat minder ovenwerking en zorgt ervoor dat je de broodjes gladder kunt opmaken. Er is namelijk geen lucht die probeert te ontsnappen tijdens het vormen. Zo heb je dus minder kans op blaasjes onder de korst. Wanneer je deze werkwijze wilt toepassen dan bol je bolletjes twee keer op, met wat tussentijd om te ontspannen. Wanneer je puntjes maakt verdeel je eerst, bol je op, laat je ontspannen en vorm je er vervolgens puntjes van. Let wel op dat je dit alleen bij erg verrijkt deeg doet. Een niet verrijkt deeg is meer afhankelijk van de fermentatie voor de smaak, bij een verrijkt deeg geven vooral de toevoegingen smaak (vetstof, suikers etc.).
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.