Zachte Volkoren Meergranen Bollen
Recepten Bollen Gekneed deeg Gistbrood Kleinbrood Meergranenbrood Volkorenbrood

Zachte Volkoren Meergranen Bollen

Heb je een recept gemaakt en wil je het delen? Dan nodig ik je uit om de link er bij te plaatsen, zo help jij met de promotie van deze website, bedankt!
Recept toepasbaarheid

Dit recept is qua hoeveelheid geschikt voor een standaard elektrische oven (standaard afmetingen). Wil je meer of minder maken? Dan kun je dit recept schalen door de rekenmachine te gebruiken. Op een pc/laptop klik je rechtsboven op ‘% > Gram‘. Op een mobiel apparaat kun je naar beneden scrollen. Daar zul je de rekenmachine vinden. Je kunt natuurlijk ook handmatig de gewenste portie berekenen op basis van de bakkersformule die onder het recept staat aangegeven. Bij broden uit een blik geef ik aan in welk blik ik ze gebakken hebt, je kunt dan een soortgelijke gebruiken of de inhoud aanpassen naar jouw eigen formaat bakblik.

Wil je zelf zachte volkoren bollen bakken? Deze Zachte Volkoren Meergranen Bollen hebben een zacht kruim en geen toegevoegde suikers. Een echte vezelbom. Indien je de bollen nog zachter wilt kun je 10% water vervangen door losgeklopt ei en 4% zachte boter toevoegen.

Voor deze bollen ging ik uit van 80 gram deeg per bol, ik maakte er 20 dus nam 1600 gram als totaal deeggewicht (1 bakplaat).

Zachte Volkoren Meergranen Bollen

Recept door Rémon
Bereiding & Wachten ≈

3

uur 
Baktijd ≈

13

Minuten

INGREDIËNTEN

  • 543 gram Volkoren Tarwemeel (Ik gebruikte Volkorenmeel GLX van Holland meel)

  • 271,5 gram Volkoren Speltmeel (Ik gebruikte Speltmeel van Albona)

  • 90,5 gram Volkoren Roggemeel (Ik gebruikte Roggemeel van Korenmolen “De Leeuw” in Lettele)

  • 615,4 gram Water

  • 16,3 gram Zout

  • 9 gram Instant Gist

  • 54,3 gram Volle Melkpoeder

  • Voor het bestrijken voor en na het bakken
  • Gesmolten roomboter

Instructies

  • Alle ingrediënten kneden tot een soepel deeg. Wanneer het deeg goed gekneed is zet je het weg voor de bulkrijs.
  • Wanneer in volume verdubbeld doorslaan en nogmaals laten rijzen tot half in volume verdubbeld.
  • Deeg verdelen en voorvormen.
  • Bol het deeg op, na een half uur nogmaals ontgassen en opbollen.
  • Zet het deeg weg voor de narijs. Wanneer het deeg klaar is met rijzen bestrijk je de bollen met gesmolten roomboter en bakt op 230 graden (zonder stoom) tot het brood gaar is.
  • Bestrijk direct uit de oven met gesmolten boter en laat op een koelrekje afkoelen onder een vochtige katoenen doek.
  • Brood bewaren in een plastic broodzak.

BAKKERSFORMULE

  • 60% Volkoren Tarwemeel (Ik gebruikte Volkorenmeel GLX van Holland meel)
  • 30% Volkoren Speltmeel (Ik gebruikte Speltmeel van Albona)
  • 10% Volkoren Roggemeel (Ik gebruikte Roggemeel van Korenmolen “De Leeuw” in Lettele)
  • 68% Water
  • 1,8% Zout
  • 1% Instant Gist
  • 6% Volle Melkpoeder
Delen:

Foutje gevonden?

Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.

Soortgelijke berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

  1. Hallo Remon, vraagje wat is het totaal meelgewicht van de zachte volkoren meergranen bollen? wil ze graag maken maar hoeveel meel heb ik dan in totaal nodig? groetjes Rieky