Zachte witte bollen
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Inhoudsopgave
Zachte witte bolletjes recept voor zachte witte bollen
Ben je op zoek naar een recept voor zachte witte bolletjes? Hieronder een recept voor lekkere luchtige en zachte witte bollen. Mooi aan elkaar gebakken zoals je ze ook bij de warme bakker kunt vinden. Heerlijk genieten!
Zachte bolletjes recepten zijn er in vele soorten, wat hebben ze gemeen?
Zachte witte bolletjes, bruine bolletjes, meergranen, met vullingen van zaden, rozijnen (rozijnenbollen) of bijvoorbeeld krentenbollen. Wat deze zachte bolletjes recepten allemaal delen (nou ja, de meeste dan) is het gebruik van vetstoffen in het deeg. Deze vetstoffen (ook de melk) zorgt er voor dat je broodjes zachter zijn dan wanneer je bolletjes zou maken met water en weinig vet.
Zie ook het vernieuwde recept (met een voorberekende desemoptie) > Zachte Witte Melkbollen
Zachte witte bollen
3
uur15
minutenDit recept is voor 20 bollen (1 standaard bakplaat)
Ingrediënten
Instructies
- Kneed een soepel deeg van alle ingrediënten behalve de boter. Wanneer het deeg goed gekneed is kneed je hier de boter door.
- Zet het deeg weg voor de bulkrijs tot het ongeveer in volume is verdubbeld.
- Verdeel het deeg tot de gewenste porties en bol de bolletjes op. Laat 15/25 minuten rusten en bol nogmaals op.
- Leg de bollen op een bakplaat (2/3 centimeter tussenruimte) en wacht tot het brood klaar is met rijzen.
- Bestrijk de bollen met losgeklopt ei.
- Bak de broodjes op 230 graden in 12 tot 15 minuten gaar (minimale stoom, een kleine scheut kokend water is ruim voldoende). Wanneer het brood gaar is (95+ graden) haal je het uit de oven, strijkt ze direct af met roomboter en laat volledig afkoelen op een rekje.
Receptvideo
Notities
BAKKERSFORMULE
Veel hulp ontvangen? Geef wat terug!
Is de informatie die je op mijn website kunt vinden ook waardevol voor jou? Heeft het ook jou geholpen of heb je weer nieuwe dingen geleerd? Is het kwartje gevallen waardoor je nu weet waarom iets mis ging? Wil je mij bedanken? Door een donatie te doen geef je wat terug voor de tijd, energie en passie die ik in deze website steek.
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Over advertenties: Ik probeer ze zo min mogelijk te laten storen tijdens je bezoek. Ik heb ze wel nodig om deze website te kunnen onderhouden.
Hallo Bakkerij Remon,
Hartelijk dank voor het publiceren van dit recept! Ik woon in Amerika en kreeg onbedaarlijke trek in Nederlandse broodjes, hier niet te vinden. Heb het recept precies gevolgd en voila, verrukkelijke bollen! Zelfs ook verse kaas kunnen vinden, kan niet beter. Zie er naar uit de andere recepten uit te proberen. Ik hoop ook een goed recept voor krentenbollen te kunnen vinden. Nogmaals hartelijk dank! We hebben gesmikkeld tijdens de feestdagen!
Hallo Marielle,
Wat leuk dat je het recept hebt gemaakt en dat de bollen goed in de smaak vielen!
Je kunt van dit recept in principe ook gewoon krenten- of rozijnenbollen maken. Voeg dan 70/90% geweekte krenten/rozijnen toe aan het deeg (hoe meer hoe lastiger je ze allemaal aan de binnenkant kunt krijgen). Een kwartiertje weken in lauw water, circa 20 uur goed laten drogen in een zeef en eventueel nog even deppen. Deze voorzichtig doorkneden om ze niet kapot te maken. Aan het deeg zelf kun je wat koekkruiden (circa 0,5%) en wat sinaasappel- of citroenrasp toevoegen. Als het deeg goed gekneed is een kwartiertje de gluten laten ontspannen en dan de rozijnen er doorheen werken.
De bollen waren goed gerezen en heel lekker. Wat ik me alleen afvraag, ze zijn best compact (en zwaar). Zou je net als bij cake de roomboter (deels) kunnen vervangen door (zonnebloem) olie? Bij cake krijg je dan een luchtiger resultaat is mijn ervaring. Ik hoor het graag! Mvg Arja
Hoi Arja, ja en nee. Je kunt een deel van de boter vervangen door olie, je krijgt dan wel een andere smaak. Boter bevat wel wat water, olie is puur olie (zonder vocht erin), dus iets minder ervan gebruiken in vergelijking met boter. Verder brengt olie niet de luchtigheid in een cake maar zorgt de bakpoeder daarvoor in combinatie met het soufflerende effect van het ei. Als ze compact zijn kan dat liggen aan te weinig kneden, een zwakkere bloemsoort of hadden ze wellicht nog iets voller kunnen rijzen. Bakze en succes. 🙂
Wat een geweldig recept. Dank je voor het delen en voor de duidelijke omschrijving. Gisteren gemaakt en vandaag met iedereen gedeeld. Zo trots op het resultaat! De volgende keer maak ik er cinnamon buns van. Tenminste dat ga ik proberen 😉
Hallo Margot, wat leuk om te horen dat het recept met alle omschrijvingen jou zo goed is bevallen. Dank voor het compliment en alvast eet smakelijk voor de Cinnamon buns! Hou er rekening mee dat kaneel de werking van gist zal vertragen, dus als de rijs wat langer duurt dan je verwacht dan komt daar waarschijnlijk daar door. Groet, Rémon
Waarom wordt hier wel suiker bij het deeg toegevoegd en bij het recept met zachte bollen met (maan-, sesamzaad) niet?
Is suiker niet per sé nodig bij gebruik van gist?