Zachte witte bollen
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
- Wat kun je verwachten?
- Wat is verschil tussen meel en bloem?
- Welke soort bloem of meel gebruik je voor het bakken van brood?
- Wat is een bakkersformule en hoe pas je het toe?
- Wat hydratatie?
- Wat de ‘ideale’ hydratatie voor jouw bloem of meel?
- Welke soorten gist zijn er en hoe gebruik je ze?
- Wanneer is een deeg goed gekneed?
- Waar en bij welke temperatuur laat je deeg of brood rijzen?
- Wat is voorvormen en hoe doe je dit?
- Wanneer is brood klaar is om te bakken?
- Hoe warm bak je het brood en welke ovenfunctie gebruik je?
- Waarom en hoe bak je met stoom?
- Wanneer is brood gaar? (binnenkort beschikbaar)
Heb je een recept gemaakt en wil je het delen? Dan nodig ik je uit om de link er bij te plaatsen, zo help jij met de promotie van deze website, bedankt!
Recept toepasbaarheid
Dit recept is qua hoeveelheid geschikt voor een standaard elektrische oven (standaard afmetingen). Wil je meer of minder maken? Dan kun je dit recept schalen door de rekenmachine te gebruiken. Op een pc/laptop klik je rechtsboven op ‘% > Gram‘. Op een mobiel apparaat kun je naar beneden scrollen. Daar zul je de rekenmachine vinden. Je kunt natuurlijk ook handmatig de gewenste portie berekenen op basis van de bakkersformule die onder het recept staat aangegeven. Bij broden uit een blik geef ik aan in welk blik ik ze gebakken hebt, je kunt dan een soortgelijke gebruiken of de inhoud aanpassen naar jouw eigen formaat bakblik.
Inhoudsopgave
Zachte bolletjes recept voor zachte witte bollen
Ben je op zoek naar een zachte bolletjes recept? Hieronder een recept voor lekkere luchtige en zachte witte bollen. Mooi aan elkaar gebakken zoals je ze ook bij de warme bakker kunt vinden. Heerlijk genieten!
Zachte bolletjes recepten zijn er in vele soorten, wat hebben ze gemeen?
Bruin, wit, meergranen, met vullingen van zaden, rozijnen (rozijnenbollen) of bijvoorbeeld krentenbollen. Wat deze zachte bolletjes recepten allemaal delen (nou ja, de meeste dan) is het gebruik van vetstoffen in het deeg. Deze vetstoffen (ook de melk) zorgt er voor dat je broodjes zachter zijn dan wanneer je bolletjes zou maken met water en weinig vet.
Zachte witte bollen
3
uur15
MinutenDit recept is voor 20 bollen (1 standaard bakplaat)
Ingrediënten
Instructies
- Kneed een soepel deeg van alle ingrediënten behalve de boter. Wanneer het deeg goed gekneed is kneed je hier de boter door.
- Zet het deeg weg voor de bulkrijs tot het ongeveer in volume is verdubbeld.
- Verdeel het deeg tot de gewenste porties en bol de bolletjes op. Laat 15/25 minuten rusten en bol nogmaals op.
- Leg de bollen op een bakplaat (2/3 centimeter tussenruimte) en wacht tot het brood klaar is met rijzen.
- Bestrijk de bollen met losgeklopt ei.
- Bak de broodjes op 230 graden in 12 tot 15 minuten gaar (minimale stoom, een kleine scheut kokend water is ruim voldoende). Wanneer het brood gaar is (95+ graden) haal je het uit de oven, strijkt ze direct af met roomboter en laat volledig afkoelen op een rekje.
Notities
- 500 gram bloem is ruim voldoende voor 12/14 bollen.
BAKKERSFORMULE
- 100% Tarwebloem (Ik gebruikte Smaragd Patent van Holland Meel)
- 68% Halfvolle melk
- 2% Zout
- 1% Instant Gist of 2,5% Verse gist
- 3% Kristalsuiker
- 6% Zachte roomboter
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.