Zachte witte bollen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

22 Reacties

 1. Hallo Bakkerij Remon,

  Hartelijk dank voor het publiceren van dit recept! Ik woon in Amerika en kreeg onbedaarlijke trek in Nederlandse broodjes, hier niet te vinden. Heb het recept precies gevolgd en voila, verrukkelijke bollen! Zelfs ook verse kaas kunnen vinden, kan niet beter. Zie er naar uit de andere recepten uit te proberen. Ik hoop ook een goed recept voor krentenbollen te kunnen vinden. Nogmaals hartelijk dank! We hebben gesmikkeld tijdens de feestdagen!

  1. Hallo Marielle,

   Wat leuk dat je het recept hebt gemaakt en dat de bollen goed in de smaak vielen!

   Je kunt van dit recept in principe ook gewoon krenten- of rozijnenbollen maken. Voeg dan 70/90% geweekte krenten/rozijnen toe aan het deeg (hoe meer hoe lastiger je ze allemaal aan de binnenkant kunt krijgen). Een kwartiertje weken in lauw water, circa 20 uur goed laten drogen in een zeef en eventueel nog even deppen. Deze voorzichtig doorkneden om ze niet kapot te maken. Aan het deeg zelf kun je wat koekkruiden (circa 0,5%) en wat sinaasappel- of citroenrasp toevoegen. Als het deeg goed gekneed is een kwartiertje de gluten laten ontspannen en dan de rozijnen er doorheen werken.

 2. De bollen waren goed gerezen en heel lekker. Wat ik me alleen afvraag, ze zijn best compact (en zwaar). Zou je net als bij cake de roomboter (deels) kunnen vervangen door (zonnebloem) olie? Bij cake krijg je dan een luchtiger resultaat is mijn ervaring. Ik hoor het graag! Mvg Arja

  1. Hoi Arja, ja en nee. Je kunt een deel van de boter vervangen door olie, je krijgt dan wel een andere smaak. Boter bevat wel wat water, olie is puur olie (zonder vocht erin), dus iets minder ervan gebruiken in vergelijking met boter. Verder brengt olie niet de luchtigheid in een cake maar zorgt de bakpoeder daarvoor in combinatie met het soufflerende effect van het ei. Als ze compact zijn kan dat liggen aan te weinig kneden, een zwakkere bloemsoort of hadden ze wellicht nog iets voller kunnen rijzen. Bakze en succes. 🙂

 3. Wat een geweldig recept. Dank je voor het delen en voor de duidelijke omschrijving. Gisteren gemaakt en vandaag met iedereen gedeeld. Zo trots op het resultaat! De volgende keer maak ik er cinnamon buns van. Tenminste dat ga ik proberen 😉

  1. Hallo Margot, wat leuk om te horen dat het recept met alle omschrijvingen jou zo goed is bevallen. Dank voor het compliment en alvast eet smakelijk voor de Cinnamon buns! Hou er rekening mee dat kaneel de werking van gist zal vertragen, dus als de rijs wat langer duurt dan je verwacht dan komt daar waarschijnlijk daar door. Groet, Rémon

 4. Waarom wordt hier wel suiker bij het deeg toegevoegd en bij het recept met zachte bollen met (maan-, sesamzaad) niet?

  Is suiker niet per sé nodig bij gebruik van gist?

  1. Hoi Carmen, het geeft net een andere smaak aan het brood, maar gist heeft niet per sé extra toegevoegde suiker nodig in een recept. De keuze voor suiker komt vaak voort uit andere redenen (smaak, kleur, vochtaantrekking etc.). Een brood kan zonder toevoeging ook prima rijzen door het beschadigde zetmeel dat aanwezig is en de Enzymen die ‘niet te verteren’ voeding omzetten naar ‘wel te verteren’ voeding.

 5. Heb dit recept gevolgd en ze zijn lekker geworden! 20 stuks was wel wat crowded op de bakplaat dus wellicht dat ze daardoor iets kleiner zijn gebleven? Mijn bulkrijs was ruim 1,5 uur (in een oven met broodrijs-stand) en de narijs heb ik iets langer dan een uur aangehouden (niet in oven)
  Ik zie dat de oventemp bij het tweede recept (melkbollen) hoger is, wat is daar de reden voor?

  Alvast bedankt!

  1. Hallo Yildiz, leuk dat je de bolletjes gebakken hebt. Wellicht is jouw bakplaat net iets kleiner dan die van mij, wellicht gebruik je een andere bloem of was jouw deeg niet wat minder intensief gekneed dan dat van mij. Het doet er ook verder niet heel veel toe, als ze maar smaken! Iets minder deeg maken kan natuurlijk altijd aan de hand van de formule. De oventemperatuur heeft niet echt een specifieke reden, beide manieren werken prima, alleen bij de lagere temperatuur heb je vaak een iets langer baktijd nodig. Elke oven is ook nog eens anders, dus vooral doen wat in jouw ervaring goed werkt qua baktijd! Leuk om beide te proberen in ieder geval. Als ze maar goed gaar zijn en niet verbranden 😉 Groetjes!

 6. mijn eerste keer zachte bollen maar ik had er gewoon een keer zin in 😉
  het recept heb ik gehalveerd omdat ik niet genoeg bloem meer had, alleen ben ik dat vergeten te doen met de boter die door het deeg gemengd moet worden.
  het rijzen van het deeg ging goed, ook als bolletjes op de bakplaat, ik had ze alleen te dicht op elkaar gelegd waardoor het een breekbrood was geworden.
  dat is niet erg maar mijn vraag is eigenlijk hoe het komt dat de bollen na het insmeren met ei zijn ingestort en niet meer hersteld?

 7. Wow! Heerlijke broodjes. De eerste keer heb ik de melk gewoon koud door de bloem gedaan, en de boter gesmolten. Dat gaf een plakkerig deeg dat niet wilde rijzen. Ondertussen een vers deeg gemaakt met lauwe melk en boter in kaaschaafplakjes ipv gesmolten. Dat wilde een stuk beter rijzen.

  Uiteindelijk beide batches kunnen bakken (het koude deeg was na een uurtje extra rijzen ook helemaal gelukkig geworden), met weinig tot geen verschil in smaak/textuur.

  Alleen heb ik dus nu 40 bolletjes. En ik ben maar in mijn eentje. 😉

  Hoe dan ook: een fijn basisrecept waar ik prima mee uit de voeten kan. Dank!

 8. Ik gebruik de tarwebloem van AH en daar heb ik ook hele goede resultaten van.
  Want ik ben namelijk een hobby thuis Bakker en ik koop geen brood in de winkel meer, te duur voor mij, ik bak mijn eigen brood

 9. Top recept ..ik.laat de gist en de suiker even in de lauwe melk oplossen ..zeer mooie broodjes eerste recept wat echt op maat is bedankt.

 10. Erg leuke site met duidelijke en smakelijke recepten heb je gemaakt! Heel fijn dat je veel uitleg geeft in de linkjes. Dit recept nu twee keer gemaakt, beide waren lekker.

  De tweede keer alles precies zoals in je recept gedaan en was echt heel lekker, goede tip van het indrukken om te beoordelen of het rijzen klaar is.

  De tweede keer was de textuur lekker luchtig maar een beetje meer chewy in vergelijking met bolletjes uit de super (vond het wel lekker wat meer substantie). Heb ik het langer gekneed dan in een fabriek of is het verschil andere ingrediënten? Heb met een deeghaak op lage stand gekneed tot een elastische bol ontstond die deels los kwam van de kom, was zeker wel 20 minuten.

  Vond het opdelen in 12 stukjes de eerste keer lastig, de tweede keer berekend dat er dan 75 gram deeg per bolletje in moet. De eerste keer daarnaast te kort laten rijzen omdat ik het de avond van de voren had gemaakt en vervolgens hoopte nog licht na te laten rijzen in de koelkast. Heb je een artikel over groen opmaken van zachte bolletjes? Of misschien een tip voor als ik het deeg de avond van te voren wil maken? Met de uitleg over groen opmaken aan het einde van je artikel lukte het me niet goed.

 11. Hoi Remon.
  Ik heb een vraagje.
  Waarom krimpen mijn broodjes tijdens het bakken?
  Het recept is een school recept
  500 gr patentbloem
  15gr melkpoeder
  35gr gist
  10gr zout
  60 gr broodpoeder
  300gr water
  Intensief kneden
  25 min rijzen
  Delen en opbollen en 10 min rust
  Na bollen en bestrijken
  +- een uur rijzen
  Afbakken 8 tot 10 min. in voorverwarmde oven 260°C

  Na het rijze hebben de bolletjes een mooi formaat maar na het bakken zijn ze duidelijk kleiner
  Let wel, ik heb een hete lucht oven
  Ben vergeten de temp iets lager te zetten.
  Vriendelijke groet
  Chris

  1. Brood krimpt altijd wat tijdens het bakken, eerst zet het tijdens de ovenrijs wat uit, daarna, wanneer het verder gaart, het zetmeel verstijfselt en het water uitgebakken wordt, is er weer wat krimp.

 12. Hoi Rémon,
  Bedankt voor het recept.
  Ik werd erg blij van het resultaat.
  Heb je nog een tip om de bolletjes nog wat smeuiger te krijgen?
  Bij mij waren ze redelijk droog.

  1. Hoi Rosa, je zou de hydratatie nog een paar procent op kunnen hogen, natuurlijk wordt het dan wel plakkeriger, dus met nog snellere bewegingen werken. Wanneer je geen bezwaar hebt tegen een broodverbetermiddel, dan zou je aan dit recept nog 3% witbroodpoeder toe kunnen voegen, dat is prima met deze broden te combineren. Gebruik echter geen kleinbroodpoeder in dit recept, dat gaat niet samen.

   Rémon