Zachte witte maanzaadbollen en sesambollen
Bollen Brood met decoratie van zaden of pitten Gekneed deeg Gistbrood Kleinbrood Recepten Witbrood

Zachte witte maanzaadbollen en sesambollen

  • Hoe decoreer je brood met zaden of pitten? (binnenkort beschikbaar)
Heb je een recept gemaakt en wil je het delen? Dan nodig ik je uit om de link er bij te plaatsen, zo help jij met de promotie van deze website, bedankt!
Recept toepasbaarheid

Dit recept is qua hoeveelheid geschikt voor een standaard elektrische oven (standaard afmetingen). Wil je meer of minder maken? Dan kun je dit recept schalen door de rekenmachine te gebruiken. Op een pc/laptop klik je rechtsboven op ‘% > Gram‘. Op een mobiel apparaat kun je naar beneden scrollen. Daar zul je de rekenmachine vinden. Je kunt natuurlijk ook handmatig de gewenste portie berekenen op basis van de bakkersformule die onder het recept staat aangegeven. Bij broden uit een blik geef ik aan in welk blik ik ze gebakken hebt, je kunt dan een soortgelijke gebruiken of de inhoud aanpassen naar jouw eigen formaat bakblik.

Een makkelijke variatie op mijn zachte witte bollen. Deze keer bollen zonder extra toegevoegde suikers!

Zachte witte maanzaadbollen en sesambollen

Recept door Rémon
Bereiding & Wachten ≈

3

uur 
Baktijd ≈

15

Minuten

Dit recept is voor 1 plaat van 20 bollen (standaard formaat oven bakplaat).

INGREDIËNTEN

  • 800 gram Tarwebloem (Ik gebruikte Smaragd Patent van Holland Meel)

  • 544 gram Halfvolle melk

  • 16 gram Zout

  • 8 gram Instant Gist of 20 gram Verse gist

  • 48 gram Zachte roomboter

  • (optioneel) 12 gram Tarwe-eiwitten (Tarwegluten) voor een extra boost

  • Voor de topping
  • Maanzaad

  • Sesamzaad

  • Overige (optioneel)
  • Gesmolten en afgekoelde roomboter om te bestrijken na het bakken (voorzichtig strijken met een zachte kwast)

Instructies

  • Kneed een soepel deeg van alle ingrediënten.
  • Zet het deeg weg voor de bulkrijs tot het ongeveer in volume is verdubbeld.
  • Verdeel het deeg tot de gewenste porties en bol de bolletjes op. Laat 15/25 minuten rusten en bol nogmaals op.
  • Rol de bovenkant van de bollen over een doorweekte doek en rol ze daarna stevig door de zaden.
  • Leg de bollen op een bakplaat (2/3 centimeter tussenruimte) en wacht tot het brood klaar is met rijzen.
  • Bak de broodjes op 230 graden in 12 tot 15 minuten gaar (minimale stoom, een kleine scheut kokend water is ruim voldoende). Wanneer het brood gaar is (95+ graden) haal je het uit de oven, strijkt eventueel direct af met roomboter en laat volledig afkoelen op een rekje. Het kan even duren voor de korst weer zachter is geworden. Bewaar in een goed afgesloten plastic zak of vries na het afkoelen in.Zachte bruine en witte maanzaadbollen en sesambollen

BAKKERSFORMULE

  • 100% Tarwebloem (Ik gebruikte Smaragd Patent van Holland Meel)
  • 68% Halfvolle melk
  • 2% Zout
  • 1% Instant Gist of 2,5% Verse gist
  • 6% Zachte roomboter
  • (optioneel) 1,5% Tarwe-eiwitten (Tarwegluten) voor een extra boost
  • Voor de topping
  • Maanzaad
  • Sesamzaad
Delen:

Foutje gevonden?

Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.

Soortgelijke berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *