Zachte witte maanzaadbollen en sesambollen
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Gewichten zijn waar nodig afgerond op basis van de onderliggende bakkersformule. Dat zorgt ervoor dat je de ingrediënten gemakkelijk op een gewone weegschaal kunt afwegen.
Een makkelijke variatie op mijn zachte witte bollen. Deze keer bollen zonder extra toegevoegde suikers!
Zachte witte maanzaadbollen en sesambollen
3
uur15
minutenDit recept is voor 1 plaat van 20 bollen (standaard formaat oven bakplaat).
INGREDIËNTEN
800 gram Tarwebloem (Ik gebruikte Smaragd Patent van Holland Meel)
544 gram Halfvolle melk
16 gram Zout
48 gram Zachte roomboter
(optioneel) 12 gram Tarwe-eiwitten (Tarwegluten) voor een extra boost
- Voor de topping
Maanzaad
Sesamzaad
- Overige (optioneel)
Gesmolten en afgekoelde roomboter om te bestrijken na het bakken (voorzichtig strijken met een zachte kwast)
Instructies
- Kneed een soepel deeg van alle ingrediënten.
- Zet het deeg weg voor de bulkrijs tot het ongeveer in volume is verdubbeld.
- Verdeel het deeg tot de gewenste porties en bol de bolletjes op. Laat 15/25 minuten rusten en bol nogmaals op.
- Rol de bovenkant van de bollen over een doorweekte doek en rol ze daarna stevig door de zaden.
- Leg de bollen op een bakplaat (2/3 centimeter tussenruimte) en wacht tot het brood klaar is met rijzen.
- Bak de broodjes op 230 graden in 12 tot 15 minuten gaar (minimale stoom, een kleine scheut kokend water is ruim voldoende). Wanneer het brood gaar is (95+ graden) haal je het uit de oven, strijkt eventueel direct af met roomboter en laat volledig afkoelen op een rekje. Het kan even duren voor de korst weer zachter is geworden. Bewaar in een goed afgesloten plastic zak of vries na het afkoelen in.
Notities
BAKKERSFORMULE
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Toevallig op deze pagina beland en gisteren dit recept geprobeerd.
Ik heb een oven op (camping) gas zonder thermostaat en alleen onderwarmte en moet wat spelen met de temperatuur (losse oventhermometer) en de tijd. Ik denk dat mijn bakblik kleiner is dan de doorsnee.
Het recept heb ik gehalveerd en tien bollen gemaakt van: de goedkoopste bloem, melk, verse gist, roomboter, zout en maanzaad.
Het rijzen duurde het langst en heb ik gewoon op zicht gedaan. Het is fijn om te weten dat gist ook zijn werk doet bij lage temperaturen. De bollen zijn uitstekend gelukt. Ik heb geen water gebruikt in de oven tijdens het bakken.
Dit was het eerste deeg (meestal tegenwoordig deeg zonder kneden) waarbij ik niet lang heb gekneed en ik tijdens de narijs gewoon een doek over het deeg kon leggen terwijl deze niet vastplakte.
Binnenkort ga ik het zeker nog eens proberen.
Mijn vraag is of suiker toevoegen bij gist nodig is of hoeft dit niet als je melk gebruikt?
Dank u voor de goede informatie en mijn complimenten voor uw site.