Zelf brood bakken zonder broodbakmachine

Bij Bakkerij Rémon kun je zelf brood leren bakken vanuit de basis. We gaan zelf brood bakken zonder broodbakmachine en beginnen bij de basis. Wanneer je eenmaal de basis onder de knie hebt leer je het bakken van brood aanpassen naar eigen smaak en stijl.

Brood bakken zonder broodbakmachine hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met de informatie die je hier kunt vinden leer je op een laagdrempelige manier en op eigen tempo de processen en handelingen begrijpen. En dat allemaal voor niets!

Zelf brood bakken zonder broodbakmachine, een volledige gratis online cursus!

Bij Bakkerij Rémon kun je ‘Zelf brood leren bakken vanuit de basis,. Maar wel zonder machine, zelf brood bakken zonder broodbakmachine dus! Wanneer je eenmaal de basis van het brood bakken onder de knie hebt kun je het bakken van brood leren aanpassen naar eigen smaak en stijl.

Bij al mijn recepten kun je vinden welke kennis/technieken je voor het recept nodig hebt. Zo kun je op een laagdrempelige manier en op eigen tempo de technieken van het brood bakken onder de knie krijgen.

Je zult merken dat er nog informatie mist… Het uitbouwen van alle informatie kost veel tijd, ik verwacht dan ook dat deze website nooit perfect zal worden (naar mijn smaak in ieder geval) omdat ik wel eeuwig kan blijven doorpraten over brood. Je kunt je aanmelden voor de nieuwsbrief als je melding wilt ontvangen wanneer ik nieuwe content plaats (je ontvangt deze mail maximaal één keer per week).

Zelf brood bakken zonder broodbakmachine, waar te beginnen?

Je wilt zelf brood bakken zonder broodbakmachine maar je ziet eindeloos veel recepten. Ook kom je veel verschillende begrippen tegen en iedereen waar je mee in gesprek komt roept wat anders. Wel olie! Geen olie! Je MOET zo opbollen, je MOET zo je brood vormen. Je moet dit, dat, zus en zo. Ik wil niet zeggen dat ze geen gelijk hebben in de manier van werken, brood heeft namelijk een eigen wil en een eigen weg. Dit resulteert in honderden of misschien wel duizenden verschillende manieren om tot brood te komen dat je uit volle borst een succes durft te noemen. Smaken verschillen nu eenmaal (en de mogelijke werkwijze dus ook).

Wat je op deze website tegenkomt is dus ook de ‘basis’ dat naar mijn beleving de basis is. Het lijkt aan het begin misschien wat veel informatie, maar ik beloof je ècht dat het de moeite waard is! De informatie hier is niet goed, maar het is ook niet fout. Het enige dat ik wil proberen is om mijn werkwijze op een laagdrempelige manier aan jou voor te leggen. En waarom doe ik dat? Zodat jij evenveel kunt genieten van het bakken van brood als ik. Ik kan je niet beloven dat je niet teleurgesteld zult worden, maar wat ik je wel kan beloven is dat, wanneer je blijft proberen, blijft herhalen en blijft oefenen, je tot een geweldig smakelijk resultaat zult komen! Misschien gaat het zelfs wel een echte hobby worden zoals bij mij het geval was!

Lees ook: Verwachtingen bij het bakken van je eigen brood

Je eerste brood bakken, wat voor een brood gaat dat worden?

Wanneer je voor het eerst de keuken induikt om je eigen brood te gaan bakken is het misschien heel verleidelijk om voor een heerlijk bruin- of volkorenbrood te kiezen. Want dit is gezonder voor je! Mijn advies: niet doen! Begin met het bakken van een ‘simpel’ witbrood. Een brood van 4 grondstoffen waarmee eindeloos te variëren is (als je eenmaal de basis onder de knie hebt).

Waarom een witbrood?

Een wit brood is naar mijn ervaring een goede manier om de basis onder de knie te krijgen. Het is in de broodbakwereld een ‘makkelijk’ product om mee te werken. Je kunt een deeg voor een witbrood goed leren aanvoelen, je kunt leren herkennen wanneer je deeg goed gekneed is, wanneer je brood klaar is met rijzen en hoe je een brood kunt vormen zonder het glutennetwerk kapot te maken. Een deeg van bloem (bloem is de basis voor een witbrood, geen meel) is best ‘vergevingsgezind’. Start dus met het bakken van een witbrood en noteer alles wat je doet (en op welke tijden). Dit maakt het makkelijker voor je om in kaart te brengen wat er eventueel fout gaat tijdens het bakken van je eerste brood. Zo kun je jouw werkwijze stapsgewijs aanpassen (één stap per bakpoging). Je leert zo herkennen welke stappen, werkzaamheden en ingrediënten welk effect hebben op jouw bakresultaat.

Zelf brood bakken zonder broodbakmachine, een recept voor een witbrood met alle informatie de je nodig hebt

Met de knop die onder de volgende alinea staat zal je doorverwezen worden naar mijn recept voor je eerste brood. Een witbrood uit de bus (bakblik), deze bak je gewoon in je eigen oven, je leert dus zelf brood bakken zonder broodbakmachine. Zorg er voor dat je de pagina van boven naar beneden helemaal doorleest. Neem de tijd om de links van de kennisartikelen en technieken te bekijken en alle informatie in alle rust op te nemen. Je kunt dit eventueel later nog weer teruglezen als het teveel informatie is.

Ga pas je brood bakken wanneer je voldoende tijd hebt en alles hebt doorgelezen. Een ideaal moment is bijvoorbeeld een vrije zaterdag. Zorg dat je de hele dag vrij hebt, geen andere plannen hebt en alle tijd hebt om te wachten (het mooie van het brood bakken is dat je eigenlijk bijna niets hoeft te doen, het ingrediënt tijd is cruciaal). Heb geduld! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, wacht, ruik, voel en bekijk. Zo kun je het allerbeste het proces leren kennen. Mijn kennisartikelen en recepten zijn enkel een hulpmiddel. Wanneer jij de tijd neemt beloof ik je dat het uiteindelijk goed komt en er een mooi resultaat op tafel komt te staan!

Schrik niet van de hoeveelheid informatie! Het valt gelukkig allemaal best wel mee, als je eenmaal alles door hebt genomen (wat ik ècht adviseer, en wat meer lijkt dan dat het is) zul je er elke keer dat je jouw eigen brood gaat bakken ontzettend veel gemak van hebben. Van een recept leer je niet, als je begrijpt wat er tijdens het proces gebeurt en waarom je bepaalde dingen doet, dan gaat het bakken van je eigen brood ècht heel erg tof worden!

Wil je nu beginnen met het leren van zelf brood bakken zonder broodbakmachine? Bekijk het recept hieronder en lees alles goed door!

Mijn recepten voor zelf brood bakken zonder broodbakmachine

Wanneer je eenmaal de basis onder de knie hebt kun je gaan proberen om mijn andere recepten te gaan bakken. Hier staat per recept aangegeven welke kennis en technieken je tijdens het bakken van dit brood nodig zult hebben. Heb je een recept gevonden dat je wilt proberen? Dan vraag ik je het resultaat te delen op Instagram met #bakkerijremon om mij het brood te laten zien.

Heel erg veel bakplezier toegewenst, smakelijk eten!

Het zou erg leuk zijn wanneer ik je vaker op mijn website terug zie. Deel gerust de recepten en mijn adviezen. Maar onthoud wel, er is niets ‘goed’ of ‘fout’. Het gaat er om dat jij plezier hebt in de keuken en een mooi maar vooral lekker brood bakt dat jou lekker smaakt!