Start van mijn desem avontuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reacties

 1. Ik vind weggooien ook zonde. Ik bak 1x per 12 dagen een zuurdesembrood waarvoor ik ongeveer 220gr zuurdesem 100% gebruik (110 gram bronwater en 110 gram bio volkoren roggemeel). Ik gooi nooit iets weg en dat doe ik als volgt:
  1. op de broodbak dag (dag 1) neem ik 12 gr bio volkoren roggemeel en 12 gram bronwater, en voeg een theelepeltje (5gr) van de desemcultuur: toe samen ongeveer 30 gram. Goed roeren en in de koelkast zetten, van de rest bak ik brood.
  2. op dag 4 even roeren (zuurstof)
  3. op dag 7 even roeren (zuurstof)
  4. op dag 10 uit de koelkast halen in de avond voeren met 22 gram bio volkoren roggemeel en 22 gram water toe: nu heb ik ongeveer 75gr desem. Op kamertemperatuur de nacht laten staan.
  5. op dag 11 in de avond 75 gram bio volkoren roggemeel en 75 gram water toevoegen, goed rooren en op kamertemperatuur de nacht laten staan. Nu heb ik ongeveer 225gr goed actieve desem en niets weggegooid!
  6 op dag 12 ga ik naar stap 1.