Help welk materiaal bakvorm moet ik kopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 Reacties

 1. Ik vind het zeker een hele goeie uitleg wat je geeft. Ik ben pas begonnen aan een thuiscursus en ik merk dat je niet echt hulp krijgt bij vragen die je hebt. BV Over droog stof hoe je dit moet berekenen.
  Ik wil graag meer verdiepen in het bakken en het banket.
  Dankje wel Remon.

  gr Silvia

  1. Dat kan, wel op pakpapier natuurlijk. Ik denk wel dat je een mooier resultaat krijgt als je de topf voorverwarmt en het deeg er daarna in doet. Maar ja, het kan.

 2. Beste Ramon,

  Mijn oven heeft een stoomprogramma.(Rational)
  binnenkort zal ik een desembrood bakken.
  De eerste keer was dit een totale mislukking.
  wel een harde korst maar taai van binnen.
  Heel Jammer. Kunt u mij tips geven over het bakken van zuurdesembrood?
  Hoeveel procent vocht ?
  Ik heb 35 min met 100 procent vocht en 35 min zonder vocht mijn brood gebakken.
  Alvast bedankt voor uw reactie.

 3. Dag Remon, Mijn zuurdesembrood bakken in een schaal met deksel van arcopal glas/ ovenschaal van gehard glas, heb je daar ervaring mee?

 4. Hoi Ramon,
  De warmtegeleiding van glas = emaille, schrijf ji. En deze is lager dan van plaatstaal en gietijzer, las ik ergens, en nog lager dan van geanodiseerd aluminium. Dat laatste metaal zou de beste -geleiding geven… (?).
  Kan ik dan in mijn kleine 23 ltr/1500 Watt oven, waarvan het vermogen vermoedelijk net aan is, en waar bijna de hele ruimte gevuld is met het brood, het beste alu met bakpapier gebruiken ipv mijn beoogde emaille gietijzeren pan? Of…?

  1. Hoi Nicky,

   Naast de geleiding van het materiaal, speelt ook de massa mee. In jouw situatie zou ik kiezen voor het gietijzer. De massa van het gietijzer pakt goed de temperatuurschommelingen op in de oven. Zeker in een kleinere oven is dat handig, gezien een kleinere oven vaak sneller afkoelt en de thermostaat vaker aanslaat. Verder zitten de elementen dan dicht op het brood waardoor het deegje vrij snel kan uitdrogen. Een gietijzeren pan (of dat nu met emaille is of niet) pakt dat goed op.

   Rémon