Help mijn brood scheurt aan de onderkant tijdens het bakken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Reacties

  1. Hallo Remon ,
    deze week jou website ontdekt en ben er heel blij mee .
    Vandaag een speltdesem brood gebakken en nu is deze langs onderen gescheurd , is op een plaat gebakken en de temperatuur 10 graden minder gedaan als het recept .Heb al veel brood gebakken maar dit nog niet tegengekomen .Is de tweede maal dat ik desembrood bak ,vorige keer in bakvorm gedaan . Eerste rijs 20uur en deze morgen tweede rijs van drie uur ,is hier wel geen 20 graden:-( ook de druktest gedaan en het putje kwam maar zeeeer langzaam terug dus maar de oven gestoken met een gescheurd brood als resultaat , maar ziet er anders wel oké uit . Wil wel eens foto sturen maar denk niet dat dit lukt in een reactie

    groetjes Karla

    1. Hallo Karla,

      Deeg dat voor een vloerbrood gemaakt is op een plaat bakken is gewoon ontzettend lastig, door condensvorming tussen bakplaat en deeg ontstaat er een zwakte en daar scheurt het deeg. Rijke broden (veel vet), geven meer rekbaarheid. Deze zijn meer geschikt voor op de plaat. Een desembrood van een niet verrijkt deeg kun je het beste al vloerbrood bakken (busbrood kan uiteraard ook). Zie ook: https://bakkerijremon.nl/brood-bakken-in-een-vorm-op-een-plaat-of-vloer/

  2. Ik bak met een Panasonic SD2511. Programma 1 van 4 uur. 1/2 uur rust en 1 uur bakproces. Vreemd! Ik gebruik Spelt meel. Een brood van volkoren scheurt niet. Maar met een mix van 3/5 volkoren en 2/5 Spelt bloem scheurt het brood wel. Gist- en/of waterhoeveelheid variëren levert niets op. Insnijden bepaalt wel de plaats van de scheur en houdt die in bedwang.