Beschuitbollen en beschuiten met beschuitpoeder
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Gewichten zijn waar nodig afgerond op basis van de onderliggende bakkersformule. Dat zorgt ervoor dat je de ingrediënten gemakkelijk op een gewone weegschaal kunt afwegen.
Beschuitbollen en beschuiten met beschuitpoeder bakken
De beschuitbol en de beschuit, wie kent ze niet? Met dit recept kun je zelf beschuitbollen en/of beschuiten bakken. Je hebt wel beschuitpoeder en beschuitdoppen nodig. In de toekomst zal ik eens een recept schrijven met beschuitgelei. Je hebt één van de twee wel nodig. Zonder een verbetermiddel een goede brosse beschuit bakken lukt niet (goed). Dit recept kun je het beste maken met gebruik van een kneedmachine, het deeg moet echt enorm intensief afgekneed worden. Gebruik ook een bloem met ten minste 12,8% eiwit.
Receptenbundel zachte en krokante broodjes – 4 recepten
Receptenbundel zachte en krokante broodjes – 4 recepten als afdrukbare PDF.
- Afgestoken vloerbroodjes – 12 stuks
- Witte pistolets – 8 stuks
- Zachte bruine puntjes – 12 stuks
- Zachte witte bollen – 12 stuks
Slechts € 3,95 – direct in huis, onbeperkt afdrukken & vies maken is dus geen probleem!
Een recept voor de ervaren thuisbakker
Goede beschuitbollen en beschuiten bakken kan best lastig zijn. De deegontwikkeling en het proces gaat wat anders dan je wellicht gewend bent van andere broden of broodjes. Je moet er echt even gevoel voor krijgen. De beschrijving van het recept is beknopt, maar wanneer je al enige bakervaring hebt, zou het je moeten lukken.
Hoe kom je aan beschuitdoppen?
Beschuitdoppen zijn in diverse maten beschikbaar. De mijne (10×3 cm) kwamen als occasion van Bakkerijwereld. Elders kun je ook nieuwe doppen vinden. Grofweg zijn ze nieuw in twee maten beschikbaar. 9,5×3 cm en 11,5×3 cm. Gebruik voor dit recept dan de 9,5×3 cm doppen.
Hoe kom je aan beschuitpoeder?
De beschuitpoeder die ik in dit recept heb gebruikt is – net als het originele recept – afkomstig van Zeelandia. Helaas levert Zeelandia geen kleine verpakkingen die wij als consument weg kunnen werken. In de tijd dat ik voor het eerst mijn eigen beschuiten wilde gaan bakken, was ik in eerste instantie op zoek naar beschuitgelei. Er was altijd één partij die dit verkocht, maar deze had het al lang niet meer beschikbaar. Inmiddels leveren zowel Baktotaal als Limburg Bakwinkeltje de gelei in kleine verpakkingen, destijds nog niet. Ik ging dus bij wat bakkerijen in de buurt langs en schoot raak bij Bakkerij Voortman. Gelei hadden ze niet, maar ik mocht wel wat beschuitpoeder ophalen. Top! Even langs bij de lokale bakker dus, neem dan ook meteen een lekker broodje en wat beschuitbollen + beschuiten mee. Je bakker zal waarschijnlijk erg enthousiast worden van je vraag en misschien krijg je zelfs een rondleiding door de bakkerij. 😉
BAKKERSFORMULE
- 100% Patentbloem
- 44,2% Water
- 3,1% Instant Gist
- 3,1% Volle Melkpoeder
- 11,9% Glucosepoeder (33DE)
- 11,9% Heelei
- 10,1% Beschuitpoeder
- 0,8% Bakkerszout
- 2,1% Witte Basterdsuiker
Tip over groen verwerken van zacht kleinbrood
Zacht kleinbrood kun je ook groen verwerken. Wanneer je een deeg groen gaat verwerken, betekent dit dat er nog maar weinig of geen lucht in het deeg zit. Je kunt dan dus direct na het kneden het deeg verdelen en verder verwerken. Je past dan dus geen bulkrijs of voorrijs toe. Deze werkwijze geeft wat minder ovenwerking en zorgt ervoor dat je de broodjes gladder kunt opmaken. Er is namelijk geen lucht die probeert te ontsnappen tijdens het vormen. Zo heb je dus minder kans op blaasjes onder de korst. Je kunt dus direct na het kneden overgaan tot verdelen en opbollen. Let wel op dat je dit alleen bij erg verrijkt deeg doet. Een niet verrijkt deeg is meer afhankelijk van de fermentatie voor de smaak, bij een verrijkt deeg geven vooral de toevoegingen smaak (vetstof, suikers etc.).
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Goede morgen,
Ben al verschillende keren aan het proberen om de beschuitbollen te maken. Wat voor mij in het recept niet helemaal duidelijk is is het begrip afdraaien bij stap 5. Ik ga op dit moment uit van ongeveer 5 minuten. Resultaat is echter elke keer dat de bolletjes, na platdrukken maar max 50 % rijzen in de doppen.
Ik werk met eigeelpoeder, glucosestroop en beschuitgelei.
Goedemorgen Maurice,
Met het begrip afdraaien, doel ik op het volledig afkneden van het deeg. Met andere woorden, je moet een extreem dun en sterk vliesje kunnen trekken om een goed volume te kunnen behalen tijdens het rijzen.
De exacte benodigde tijd van kneden kan ik niet aangeven, dat verschilt erg per gebruikte machine, maar ook per gebruikte bloemsoort.
Rémon