Wat heb je allemaal nodig om brood te bakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. Heb met genoegen je website doorgelezen.

  Vraag betreffende de hydratatieberekening: reken je het ei en vet ook tot het vocht?

  Ik gebruik als pizza/broodbaksteen blauw Belgisch hardsteen gepolijst van 3 cm dikte. Wel behoorlijk zwaar en lange opwarmtijd maar houdt erg goed de warmte vast. Bakt geweldig!
  Steenhandel vroeg er 80 euro voor en toen naar een tuincentrum gegaan waar ze zeiden kom maar mee eens kijken wat we hebben. Lag er een stuk die mooi op maat was en kon het kostenloos meenemen omdat het voor hen toch een afvalstukje was. Goed schoongemaakt en een paar keer flink verhit. Gebruik het al jaren naar volle tevredenheid.

  Je baksteel is dat blank staal? Warmgewalst is normaal zwart. (ik zat voor mijn pensionering in de staalindustrie als technisch werkvoorbereider.)

  met vriendelijke groeten,
  Piet Bootsma

  1. Hoi Piet,

   Vet reken je niet mee, ei wel (tenminste, deels). Je kunt hier eigenlijk zover in gaan als je wilt. Boter bevat circa 16% vocht, die kun je wel meerekenen, de rest is melkvet en vaste melkbestanddelen. Olie bevat dan weer helemaal geen vocht. Ei bestaat voor circa 75% uit vocht. Je kunt dus de ingrediënten in hun elementen opbreken, als je heel nauwkeurig wilt zijn. Hetzelfde bij melk overigens. Circa 88% vocht, 12% vaste melkbestanddelen).

   Fijn om te lezen dat je een fijne steen hebt gevonden die prettig werkt!

   Ja, het is een warmgewalste koolstofstaal plaat.

   Rémon