Video’s delen
Zijn mijn video’s behulpzaam? Ik zou het leuk vinden als je ze met anderen deelt. Bijvoorbeeld op Facebook of via Whatsapp. Je helpt mij dan nieuwe mensen bereiken!
Wat heb je allemaal nodig om brood te bakken? – De absolute basis
Wat heb je allemaal nodig om brood te bakken? In dit bericht geef ik een korte introductie over de basisbenodigdheden bij het bakken van je eigen brood. Ook kun je hier alle gereedschappen vinden die ik zelf gebruik.
Met alleen een deegkrabbertje, een kom, digitale (kern)thermometer, weegschaal, schone droge doek of bubbeltjesplastic en een oven (geen combimagnetron) kom je een heel eind. De andere dingen zoals een steel, steen, cloche, couche, deegkneders en inschieters zijn erg handig maar absoluut geen must om te beginnen met bakken.
Een blikje is wel fijn om mee te beginnen, maar ook zeker niet 100% noodzakelijk, je kunt prima het brood op een bakpapiertje vrij laten rijzen en op een bakplaat bakken. Lees ook zeker het artikel ‘Brood bakken in een vorm, op een plaat of op de vloer?‘ door, dat geeft een heel stuk opheldering over welk materiaal je nodig hebt voor het soort brood dat je wilt gaan bakken.
Op zoek naar een basisrecept, bekijk dan zeker dit recept eens.
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Heb met genoegen je website doorgelezen.
Vraag betreffende de hydratatieberekening: reken je het ei en vet ook tot het vocht?
Ik gebruik als pizza/broodbaksteen blauw Belgisch hardsteen gepolijst van 3 cm dikte. Wel behoorlijk zwaar en lange opwarmtijd maar houdt erg goed de warmte vast. Bakt geweldig!
Steenhandel vroeg er 80 euro voor en toen naar een tuincentrum gegaan waar ze zeiden kom maar mee eens kijken wat we hebben. Lag er een stuk die mooi op maat was en kon het kostenloos meenemen omdat het voor hen toch een afvalstukje was. Goed schoongemaakt en een paar keer flink verhit. Gebruik het al jaren naar volle tevredenheid.
Je baksteel is dat blank staal? Warmgewalst is normaal zwart. (ik zat voor mijn pensionering in de staalindustrie als technisch werkvoorbereider.)
met vriendelijke groeten,
Piet Bootsma
Hoi Piet,
Vet reken je niet mee, ei wel (tenminste, deels). Je kunt hier eigenlijk zover in gaan als je wilt. Boter bevat circa 16% vocht, die kun je wel meerekenen, de rest is melkvet en vaste melkbestanddelen. Olie bevat dan weer helemaal geen vocht. Ei bestaat voor circa 75% uit vocht. Je kunt dus de ingrediënten in hun elementen opbreken, als je heel nauwkeurig wilt zijn. Hetzelfde bij melk overigens. Circa 88% vocht, 12% vaste melkbestanddelen).
Fijn om te lezen dat je een fijne steen hebt gevonden die prettig werkt!
Ja, het is een warmgewalste koolstofstaal plaat.
Rémon