Brood bakken in een vorm, op een plaat of op de vloer?
Iedere broodsoort en iedere broodsamenstelling heeft een specifieke manier waarop je het brood het ‘beste’ kunt bakken. Naast de gekozen ovenfunctie, de oventemperatuur en de ingrediënten van het brood heeft ook hetgeen waar je het brood op of in bakt veel invloed op het eindresultaat.
Als je brood gaat bakken heb je keuze uit:
- Het bakken in een bakvorm;
- Het bakken op een bakplaat;
- Het bakken op de ‘vloer’ (thuis is dat een (pizza)steen, steel, pan of cloche).
Een notitie vooraf: vloer- en plaatbroden zijn vaak wat hoger gehydrateerd dan broden in een bakvorm. In een bakvorm kan vocht relatief goed vastgehouden worden, dat is bij vloer- of plaatbrood niet het geval, er is meer deegoppervlak dat ‘vrij’ is in de oven. Er verdampt dus tijdens het bakken meer vocht uit deze broden. Daarom zijn deze degen vaak wat slapper (ook zodat ze mooier loskomen tijdens de ovenrijs, meer vocht = luchtiger brood).
Welk van de bovenstaande manieren kies je dan voor welk resultaat?
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Kleine krokante broodjes, pistolets en stokbrood, brood bakken op een (pizza)steen of steel
Knapperige kleine broodjes (pistolets, stokbroden, krokante bollen e.d.) worden bij voorkeur op de ‘vloer’ gebakken voor het meest knapperige resultaat. Ze krijgen daarbij voldoende ruimte zodat er zoveel mogelijk korst op het brood kan komen. Pak ze dus niet allemaal op elkaar maar geef ze (letterlijk!) ruimte om te ademen. Als de stoom goed weg kan aan het einde van de baktijd dan bakt de korst mooier droog. Meer korst = meer krokant = knapperiger brood.
Bovendien worden de meeste van deze broodjes ingesneden. Door de directe hitte van de vloer (thuis is dat een steen of steel) krijgen ze een warmteschok en springen ze spontaan open! Die eigenschappen passen dus perfect bij het bakken op de vloer.
De broodjes krijg je in de oven door ze ‘in te schieten’. Dat kan door middel van een houten plankje waarop het bakpapier met de broodjes ligt. Ook kun je de ‘inschieter’ bestrooien met rijstebloem of wat griesmeel. De laatste manier is vooral bij kleine broodjes flink oefenen, ik zou dus bakpapier nemen.
Knapperige broodjes bak je altijd met voldoende stoom en geef je aan het einde van de baktijd kans om goed te laten ‘uitwasemen’. De laatste 3 minuten van de baktijd een pollepel tussen de ovendeur zetten is vaak voldoende.
Notitie over ovenvloeren en receptuur: De recepten op deze website zijn geschikt voor een ovenvloer met een beschikbaar bakoppervlak van 40 x 30 cm. De helft van een standaard bakvloer (60 x 40 cm) volgens de bakkerijnorm (BN).
Kleine zachte broodjes, brood bakken op een bakplaat
Zachte kleine broodjes (zachte bollen, puntjes, kadetjes e.d.) bevatten veel vetten en suikers, vetten maken het kruim en de korst zacht en zorgen voor een diepere kleur. Suikers geven een brood ook snel en veel kleur. Verder heeft ook de manier van bakken heeft veel invloed op het resultaat! Vaak worden zachte broodjes namelijk op een bakplaat gebakken.
Soms worden de broodjes kort bij elkaar geplaatst op de plaat (denk een bollen en puntjes). Ze groeien dan aan elkaar en er is relatief weinig korst. Ze krijgen egalere hitte en minder directe hitte van onderen. Dit zorgt dat ze egaal naar boven groeien tijdens de ovenrijs. Het losbarsten bij dit soort broodjes is vaak niet gewenst. Gevlochten zachte broodjes en andere rijke kleine broodjes kun je ook het best hun ruimte geven, puur voor de uitstraling. Verder geeft een bakplaat niet te snel hitte af (zoals een steen/steel dat wel doet), waardoor je verbranding van suikers/vetten in het brood voorkomt.
Verder worden kleine zachte broodjes vaak relatief heet en kort gebakken. Er moet natuurlijk wel genoeg tijd zijn om goed gaar te worden! Doordat ze op deze manier gebakken worden is bij kleine zachte broodjes (tot ongeveer 80 gram per stuk) het toevoegen van stoom niet nodig. Er komt in de korte en hete baktijd veel stoom vrij uit het deeg. Zoveel dat zelf stoom toevoegen niet nodig is. Bovendien heeft het openen van de deur geen positief effect heeft op het eindresultaat.
Notitie over bakplaten en receptuur: De recepten op deze website zijn geschikt voor standaard bakplaten met een beschikbaar bakoppervlak van 40 x 30 cm. De meeste bakplaten in thuisovens hebben deze afmetingen. Werkelijke afmetingen van de platen wijken iets af om ze passend te maken in de rails van de oven. In de bakkerij gebruikt men platen met afmetingen volgens de bakkerijnorm (BN). Wil je bijvoorbeeld 60 x 40 cm bakplaten gebruiken (en belangrijke afmeting in de bakkerswereld), dan kun je de recepten dus simpelweg verdubbelen. Voor 60 x 80 cm hetzelfde. Allemaal schaalbaar volgens de afmetingen van de bakkerijnorm (BN).
Knapperige broodjes op een bakplaat
Wil je knapperige broodjes in plaats van op de ‘vloer’ (dus op een steen of steel) op een bakplaat bakken? Neem dan bij voorkeur een geperforeerde bakplaat. Doordat het deeg kan ademen is er ruimte voor de condensatie om te ontsnappen. Waar bij een dichte bakplaat het vocht ‘gevangen’ blijft en het de bodem van het brood relatief zacht houdt, kan bij een geperforeerde bakplaat de bodem van het brood goed krokant bakken. Bovendien kan de stralings- of convectiewarmte zo beter bij het deeg komen. Dat is meteen één van de redenen waarom professionele patissiers geperforeerde taartringen gebruiken, voor een mooi krokante ‘tart shell’! Je mist in dit geval wel directe warmte van een ovenvloer, dus de ovenrijs zal iets minder spectaculair zijn.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Knapperige (grotere) vloerbroden, bakken op een steen, steel, in pan of cloche
Grotere (knapperige) vloerbroden worden, zoals de naam al zegt, het liefst op een steen of steel gebakken (dit kan ook een gietijzeren pan of een cloche zijn). De broden worden (net als kleine knapperige broodjes) vaak ingesneden omdat de directe hitte van de ‘vloer’ voor een snelle ovenrijs zorgt. Door in te snijden is de ovenrijs en plek van ‘barsten’ te sturen. Kleine knapperige broodjes in een pan of cloche bakken kan ook maar is minder praktisch.
Knapperig brood bak je altijd met voldoende stoom en geef je aan het einde van de baktijd kans om goed te laten ‘uitwasemen’. De laatste 3 minuten van de baktijd een pollepel tussen de ovendeur zetten is vaak voldoende.
Ook de grotere broden krijg je op je steen of steel door ze ‘in te schieten’. Anders dan bij kleine krokante broodjes (waar dat met bakpapier onder de broodjes een stuk makkelijker gaat) kun je hier prima je inschieter bestrooien met bijvoorbeeld wat griesmeel. Ook bij grote krokante broden geldt, wil je bakken op een plaat? Neem dan bij voorkeur een geperforeerde.
Grote zachte broden, bakken op een bakplaat
Net als zachte kleine broodjes, bak je groot zacht brood het beste op een bakplaat. Het brood krijgt langzame egale hitte en minder directe hitte van onderen (zoals bij een vloerbrood). Het bakken op een bakplaat geeft net als bij zacht kleinbrood dus een egalere ovenrijs. Het losbarsten bij zachtbrood is vaak niet gewenst (door het vet in het deeg gebeurt dit ook minder snel). Verder geeft een bakplaat niet te snel hitte af (zoals een steen/steel dat wel doet), waardoor je verbranding van suikers/vetten in het brood voorkomt.
Het bakken van broden in een blik, bus of bakvorm
Broden in een bakvorm kunnen zowel ‘krokant’ als ‘zacht’ zijn. Denk bij redelijk krokant aan ‘gewone’ busbroden met vooral water als hydratatie. Maar ook zacht suikerbrood, krentenbrood en andere broden kunnen in een vorm gebakken worden. De korst bij het bakken in een vorm is op de bovenkant van het brood altijd het meest aanwezig, door opgesloten vocht blijft het deel in het blik of de vorm altijd wat zachter.
Kan ik een blik, bus of bakvorm op de pizzasteen of pizzasteel zetten?
Dat kan zeker! Let er hierbij wel op dat de steen of steel niet heter is voorverwarmd dan de temperatuur die jouw bakblik kan hebben. Bij blauwstaal en alusteel zal het niet mis gaan, maar een blik met anti-aanbaklaag kan en zal hierdoor kapot gaan. Een blik, bus of bakvorm op een pizzasteen of pizzasteel zetten, is niets anders dan dat je het brood in een etageoven of steen(vloer)oven zou bakken.
Lees ook: Welk materiaal bakvorm past bij mij?
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Beste mr. Rémon, ik maak van 1 kg meergranenbloem twee broden.
Kneden, bol maken en 20 min. rusten.
Ontluchten, verdelen in 2 stukken, oppunten en 50 min. rijzen.
Terug plat maken/ontluchten, lang maken in bakblik leggen en 90 min. rijzen. En hier heb ik telkens hetzelfde probleem, op sommige plaatsen barst mijn deeg tijdens de rijs los. Niettegenstaande de barsten heb ik lekkere, goed smakende broden.
Bij mijn “ gewone” witte broden gebeurt dit niet en bakken ze met een mooie en egale bovenkant.
Dan heb ik nog een probleempje, mijn krentenbrood krijg ik niet zacht, luchtig gebakken.
Bij deze ook een bedankje voor de nuttige tips/info die ik reeds in uw beschrijvingen heb gevonden.
Hopelijk kan en wilt u tijd maken voor een korte reactie waar ik u alvast voor bedank.
Groetjes,
Maxim Stroobant
Beste Maxim, Als het bij witte broden wel goed gaat en bij meergranenbrood niet, dan zet je waarschijnlijk te veel spanning op de broden. Een brood van tarwebloem zonder vullingen kun je strakker opmaken dan een meergranenbrood (hangt natuurlijk af van de exacte samenstelling, maar vaak zit er op zijn minst wat volkorenmeel in met wat zaadjes/pitjes e.d.). Een deeg voor witbrood is rekbaarder (en scheurt dus minder snel) dan een deeg voor bruin- of volkorenbrood. Betreft je vraag over het krentenbrood heb ik meer informatie nodig om een duidelijk antwoord te kunnen geven. Wat is de samenstelling en je werkwijze?
Hallo Rémon.
Mag ik jou een vraag stellen.
Het gaat over het bakken van een bolletje.
Groet, Jaap Tuip
Dag Jaap, dat mag. Wat is je vraag?
Wat een goede uitleg Remon dank je wel
Graag gedaan. 🙂
Hallo Rémon.
Is het mogelijk om een bolletje te bakken waar een uitholling in zit?
Zodat daar wat in kan.
Groet, Jaap
Hallo Jaap,
Een bolletje met een holling erin.. Mmm, je zou twee plakjes deeg aan elkaar kunnen plakken, met in het midden van de plakjes wat olie. Dat voorkomt dat ze hechten en daardoor zal hij opblazen. Echter worden het nooit echt bolletjes, en hol bolletje is juist vaak een ‘bakfoutje’. Een andere optie is natuurlijk pitabroodjes, deze blazen van zichzelf op. Wil je toch echt zachte bolletjes om te vullen, dan zou ik ze gewoon na het bakken leegplukken. De snack voor de chef. 😉
Rémon
Geachte heer,
Ik heb nog een vraag, denk dat u de juiste persoon bent voor mijn vraag…
Ik bak sinds kort zelf mijn broden, meel van goede kwaliteit,… ik bak meestal twee broden tegelijk, een in een blik en 1 op een steen.
Alles lijkt goed te zijn als het de oven in gaat, ik meng eerst alle droge ingrediënten in de kitchen aid, voeg vervolgens het water toe, en als laatste een klontje boter (20gr op 500gr meel (+ 300gr water, 10gr instant gist, 40gr broodverbeteraar) .
Eeeste rijs 30 minuten dan opvormen, brood voor het blik laat ik 90min na rijden in het blik het andere 90 min in een rijsmandje.
Resultaat is een mooi rijs resultaat bij beide methoden. In de oven zie ik vrijwel geen extra rijs meer. Toch is het brood in het blik perfect luchtig en op formaat.
Het brood op de steen ik wel zacht van binnen maar erg compact. Insnijden van het deeg doe ik wel maar het deeg komt niet door de snee heen….
Ik begin de bak op 220 graden (30 min) en vervolgens zet ik hem op 180 graden voor 15 minuten.
Wat zou het kunnen zijn? Niet goed opbollen? Of moet ik meer water in het brood doen wat op steen gaat? Heb het ook met andere meelsoorten geprobeerd, ook hier is het blikbrood super en het brood van de steen erg compact.
Ik warm de oven 90 minuten voor dus de steen en oven zijn echt heet (bloem wat op de steen valt verkleurt ook direct).
Hoop dat u een idee heeft.
Alvast dank
Beste Jeroen, waarschijnlijk hangt dat samen met te lang laten rijzen of een mindere kwaliteit grondstof.