Brood bakken in een vorm op een plaat of op de vloer hoe maak je een keuze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 Reacties

 1. Beste mr. Rémon, ik maak van 1 kg meergranenbloem twee broden.
  Kneden, bol maken en 20 min. rusten.
  Ontluchten, verdelen in 2 stukken, oppunten en 50 min. rijzen.
  Terug plat maken/ontluchten, lang maken in bakblik leggen en 90 min. rijzen. En hier heb ik telkens hetzelfde probleem, op sommige plaatsen barst mijn deeg tijdens de rijs los. Niettegenstaande de barsten heb ik lekkere, goed smakende broden.
  Bij mijn “ gewone” witte broden gebeurt dit niet en bakken ze met een mooie en egale bovenkant.
  Dan heb ik nog een probleempje, mijn krentenbrood krijg ik niet zacht, luchtig gebakken.
  Bij deze ook een bedankje voor de nuttige tips/info die ik reeds in uw beschrijvingen heb gevonden.
  Hopelijk kan en wilt u tijd maken voor een korte reactie waar ik u alvast voor bedank.
  Groetjes,
  Maxim Stroobant

  1. Beste Maxim, Als het bij witte broden wel goed gaat en bij meergranenbrood niet, dan zet je waarschijnlijk te veel spanning op de broden. Een brood van tarwebloem zonder vullingen kun je strakker opmaken dan een meergranenbrood (hangt natuurlijk af van de exacte samenstelling, maar vaak zit er op zijn minst wat volkorenmeel in met wat zaadjes/pitjes e.d.). Een deeg voor witbrood is rekbaarder (en scheurt dus minder snel) dan een deeg voor bruin- of volkorenbrood. Betreft je vraag over het krentenbrood heb ik meer informatie nodig om een duidelijk antwoord te kunnen geven. Wat is de samenstelling en je werkwijze?

  1. Hallo Jaap,

   Een bolletje met een holling erin.. Mmm, je zou twee plakjes deeg aan elkaar kunnen plakken, met in het midden van de plakjes wat olie. Dat voorkomt dat ze hechten en daardoor zal hij opblazen. Echter worden het nooit echt bolletjes, en hol bolletje is juist vaak een ‘bakfoutje’. Een andere optie is natuurlijk pitabroodjes, deze blazen van zichzelf op. Wil je toch echt zachte bolletjes om te vullen, dan zou ik ze gewoon na het bakken leegplukken. De snack voor de chef. 😉

   Rémon

 2. Geachte heer,

  Ik heb nog een vraag, denk dat u de juiste persoon bent voor mijn vraag…

  Ik bak sinds kort zelf mijn broden, meel van goede kwaliteit,… ik bak meestal twee broden tegelijk, een in een blik en 1 op een steen.

  Alles lijkt goed te zijn als het de oven in gaat, ik meng eerst alle droge ingrediënten in de kitchen aid, voeg vervolgens het water toe, en als laatste een klontje boter (20gr op 500gr meel (+ 300gr water, 10gr instant gist, 40gr broodverbeteraar) .

  Eeeste rijs 30 minuten dan opvormen, brood voor het blik laat ik 90min na rijden in het blik het andere 90 min in een rijsmandje.

  Resultaat is een mooi rijs resultaat bij beide methoden. In de oven zie ik vrijwel geen extra rijs meer. Toch is het brood in het blik perfect luchtig en op formaat.

  Het brood op de steen ik wel zacht van binnen maar erg compact. Insnijden van het deeg doe ik wel maar het deeg komt niet door de snee heen….

  Ik begin de bak op 220 graden (30 min) en vervolgens zet ik hem op 180 graden voor 15 minuten.

  Wat zou het kunnen zijn? Niet goed opbollen? Of moet ik meer water in het brood doen wat op steen gaat? Heb het ook met andere meelsoorten geprobeerd, ook hier is het blikbrood super en het brood van de steen erg compact.

  Ik warm de oven 90 minuten voor dus de steen en oven zijn echt heet (bloem wat op de steen valt verkleurt ook direct).

  Hoop dat u een idee heeft.

  Alvast dank