Brood bakken in een vorm op een plaat of op de vloer hoe maak je een keuze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 Reacties

 1. Beste mr. Rémon, ik maak van 1 kg meergranenbloem twee broden.
  Kneden, bol maken en 20 min. rusten.
  Ontluchten, verdelen in 2 stukken, oppunten en 50 min. rijzen.
  Terug plat maken/ontluchten, lang maken in bakblik leggen en 90 min. rijzen. En hier heb ik telkens hetzelfde probleem, op sommige plaatsen barst mijn deeg tijdens de rijs los. Niettegenstaande de barsten heb ik lekkere, goed smakende broden.
  Bij mijn “ gewone” witte broden gebeurt dit niet en bakken ze met een mooie en egale bovenkant.
  Dan heb ik nog een probleempje, mijn krentenbrood krijg ik niet zacht, luchtig gebakken.
  Bij deze ook een bedankje voor de nuttige tips/info die ik reeds in uw beschrijvingen heb gevonden.
  Hopelijk kan en wilt u tijd maken voor een korte reactie waar ik u alvast voor bedank.
  Groetjes,
  Maxim Stroobant

  1. Beste Maxim, Als het bij witte broden wel goed gaat en bij meergranenbrood niet, dan zet je waarschijnlijk te veel spanning op de broden. Een brood van tarwebloem zonder vullingen kun je strakker opmaken dan een meergranenbrood (hangt natuurlijk af van de exacte samenstelling, maar vaak zit er op zijn minst wat volkorenmeel in met wat zaadjes/pitjes e.d.). Een deeg voor witbrood is rekbaarder (en scheurt dus minder snel) dan een deeg voor bruin- of volkorenbrood. Betreft je vraag over het krentenbrood heb ik meer informatie nodig om een duidelijk antwoord te kunnen geven. Wat is de samenstelling en je werkwijze?

  1. Hallo Jaap,

   Een bolletje met een holling erin.. Mmm, je zou twee plakjes deeg aan elkaar kunnen plakken, met in het midden van de plakjes wat olie. Dat voorkomt dat ze hechten en daardoor zal hij opblazen. Echter worden het nooit echt bolletjes, en hol bolletje is juist vaak een ‘bakfoutje’. Een andere optie is natuurlijk pitabroodjes, deze blazen van zichzelf op. Wil je toch echt zachte bolletjes om te vullen, dan zou ik ze gewoon na het bakken leegplukken. De snack voor de chef. 😉

   Rémon