De eerste baguettes van de nieuwe staalplaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 Reacties

 1. Dank je wel voor de tips om de staal plaat in te branden. Het was even wachten op olie alleen geen lijnzaad maar koolzaad olie. Ah verkoopt een hoop olie maar hier geen lijnzaad. Bij dirk en lidl al helemaal niet.
  Bedankt jannie sol.

  1. Hi Ja nie, de meeste supers verkopen het wel hoor. Het staat alleen vaak niet bij de olie waarin je bakt maar bij de zaden/pitten e.d. (normaal moet je lijnzaadolie absoluut niet verhitten bij het gebruik in eten). Je kunt altijd nog even een medewerker vragen waar je het kunt vinden.

 2. Hallo Remon, kun je je plaat ook gewoon in de oven laten liggen. Ik vind hem erg zwaar om hem telkens weer uit de oven te halen. De lijnzaadolie heb ik gekocht in een gezondheidswinkel, dit voor de mensen die niet weten waar ze het kunnen kopen. Groetjes Ellie

  1. Hi Ellie, Zelf laat ik hem inderdaad gewoon in de oven liggen. Alleen wanneer er wat anders de oven in gaat waar hij wel erg smerig van kan worden (erg vette producten bijv.) dan haal ik de plaat er wel even uit. Zorg wel dat de oven droog is (geen hoge luchtvochtigheid) ter bescherming tegen eventuele roest.

   1. Hallo Remon, bedankt voor je antwoord op de schieter en op de plaat, ik heb een stoomoven van ikea, die gebruik ik meestal alleen voor het broodbakken, dus dat kan dan geen kwaad.

    1. Hallo Remon ik heb de plaat 5 keer met lijnzaadolie ingesmeerd en in de oven 1 uur op 300 graden ingebakken. Nu laat de zwarte laag helemaal los, enig idee wat ik verkeerd zou hebben gedaan?

     1. Ik heb geen idee. Wellicht niet voldoende schoongemaakt of wellicht toch een te dikke laag, misschien niet helemaal goed afgekoeld voor het aanbrengen van de volgende laag? Het kunnen meerdere dingen zijn maar onmogelijk om één specifiek punt aan te wijzen.

     2. Als de hele laag er vanaf is en de plaat niet meer donkergekleurd is dan zou ik dat inderdaad herhalen. Echter wel zorgen dat de plaat dus echt goed schoon is.

 3. Beste Remon,
  Ik heb een stalenplaat laten maken van 6 mm dikte en ingebrand.
  Wat ik moeilijk vind is om de temperatuur te regelen in de oven. de onderkant blijft 20 graden kouder. En zeker de oven een uur opgewarmd. Bv bij cake 180 graden bovenkant maar 160 graden op de stalenplaat , dit blijft ook na het bakken van de cake na nogmaals 1 uur in de oven. Hoe gaat dit in zijn werk ?
  Ook met brood bakken eerst bakken op hele hoge temperatuur en daarna verlagen , hoe werkt dit met stalen plaat. Ik heb de stalenplaat tussen en op het rooster geplaatst. dus er is ruimte voor verspreiding temperatuur. In afwachting op reactie,

  Met vriendelijke groet,

  1. Beste Yvonne, warmte in een oven stijgt altijd op, daarnaast is de warmteverdeling in iedere oven net wat anders. Sommige ovens verwarmen vrij agressief bij van onderen, bij andere komt de warmte duidelijk meer van boven (de laatste is vaker het geval). Echter is dit geen probleem, ook niet dat de plaat wat lager in temperatuur is dan de bovenkant van de oven. Wanneer je in een (semi)proffesionele deckoven zou bakken, hanteer je eigenlijk ook altijd een hogere temperatuur op de kap (bovenwarmte), dan op de vloer (onderwarmte). Uiteraard zou exact sturen perfect zijn, maar zonder 2 losse thermostaten in een oven kan dat niet en moet je werken met de ‘limieten’ van een ‘gewone’ thuisoven. Staar je dus niet te veel blind op de cijfers, maar ga er eerst eens mee bakken. Waarschijnlijk kun je aan de hand van de positie van de staalplaat in de oven al erg goed sturen op een goede balans. In mijn oven behaal ik goede resultaten met de staalplaat in de onderste riggel, maar bij jou zou dat zo anders kunnen zijn. Pak een paar keer hetzelfde recept er bij en bak die met de steel op verschillende riggels. Bepaal dan welk resultaat het beste bij jou past. Ps. een te hete steel zou ook niet goed zijn. Warmteoverdracht door contact gaat sneller dan warmteoverdracht via de lucht. Dus bovenwarmte (geen direct contact) hoger, is noodzakelijk i.v.m. wel direct contact op de staalplaat. Anders zou je een verbrand brood van onder krijgen terwijl de bovenkant nog niet mooi op kleur is. Combinatie van natuur- en scheikunde, haha.

   Veel succes met experimenteren, laat je even weten hoe het gaat?

   – Rémon